• OBJAVLJENO: 08.04.2011.
Ministarstvo za zdravstvo, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice

Trenutni finansijski gubici JU „Dom za stara i iznemogla lica“ cca 600.000 KM

dom_za_stara_i_iznemogla_lica_080411_b1.jpg

U povodu aktuelne situacije kada je u pitanju finansiranje JU „Dom za stara i iznemogla lica“, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde naložila je Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice da analizira stanje u kojem je Dom i da ponudi potencijalno rješenje.

Prema ovom rezimeu, trenutni finansijski gubici JU „Dom za stara i iznemogla lica“ su cca 600.000 KM. Prijedlog Ministarstva će biti formiranje radne grupe, a prema riječima ministrice Delile Klovo, jedan od zadataka će biti da se predloži i najkvalitetnije finansijsko rješenje za saniranje aktuelne situacije u Domu.

„Radnu grupu činiće predstavnici ovog Ministarstva, predstavnici Ustanove kao i predstavnici drugih resornih ministarstava i stručnih lica za koje se Vlada odluči i bude mišljenja da je potrebno da budu dio tog tima. Da li će to rješenje ići u pravcu zatvaranja Doma, to ćemo vidjeti. Ovako kako sada stvari stoje, institucija je nerentabilna, korisnici su zbrinuti, ali to nije nivo zbrinutosti koju mi njima želimo pružiti. Jedna od glavnih dilema je da li Goražde u ovakvoj situaciji sebi može da priušti jedan takav luksuz, da ima Dom za stara i iznemogla lica. Zašto luksuz, zato što ustanova posluje sa gubitkom već duže vrijeme i broji 18 radnika koji treba da prime plaću za svoj rad „- istaknula je ministrica Klovo.

Kada su u pitanju štićenici ovog Doma koji izdvajaju sredstva za boravak u ovoj ustanovi a nemaju adekvatne usluge, Ministarstvo će nastojati da na najblaži način riješi i taj problem.

„Što se tiče štićenika oni će imati usluge na nivou koje su imali i do sada, a u razgovoru sa direktorom koji je obećao da neće doći do prijema novih , mi u međuvremenu razmišljamo šta možemo da uradimo sa ljudima koji su gore smješteni; da li da ih negdje izmjestimo, da li oni imaju članove bliže familije koja bi ih primila . Uglavnom, mi ćemo nastojati da na najblaži način riješimo pitanje Staračkog doma, onako kako to stručna lica kažu i na kraju krajeva, građani ovog grada. Ja ću da napomenem da smo kao Ministarstvo tri puta do sada raspisivali konkurs za prijem Upravnog odbora JU „Dom za stara i iznemogla lica“ i niko se nije htio prijaviti, što dovoljno govori o stanju u kojem se nalazi i o tome šta možda dio goraždanske javnosti misli“- riječi su ministrice za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Delile Klovo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.