• OBJAVLJENO: 12.04.2011.
Predstavnici donatora i implementatora programa „Socijalno stanovanje u BiH“posjetili Goražde

Omogućeni dobri uslovi stanovanja za osobe koje su u kolektivnim centrima

delagacija_ambasade_kraljevine_130411_b1_1.JPG

Delegacija Ambasade Kraljevine Holandije u BiH i predstavnici Katoličke konferencije Sjedinjenih Država za prekomorsku potporu i razvoj (CRS), boravili su danas, 12.04.2011.godine, u posjeti Foči i Goraždu.

Cilj ove posjete je upoznavanje sa aktivnostima programa „Socijalno stanovanje u BiH“ koji se putem CRS-a uspješno implementira na području ovih općina.

delagacija_ambasade_kraljevine_130411_b1_2.JPG

Zamjenica ambasadora Riny Bus i Jacob Hershman, direktor CRS-a za BiH, sa saradnicima i članovima delegacije iz Holandije, u društvu svojih domaćina, ministrima za socijalnu politiku i urbanizam u Vladi BPK-a Delilom Klovo i Božidarom Semizom, obišli su jedan od 20 rekonstruisanih stanova u goraždanskom naselju Vitkovići.

„Program socijalnog stanovanja za kratko vrijeme je postigao velike rezultate, najprije je izgrađeno naselje u Fojnici, potom zgrada u Potočarima i u Drvaru, a sad se u okviru programa iznašlo još sredstava za produžetak programa i slijedeće lokacije su nam bile Foča i Goražde. U Goraždu su rekonstruisani stanovi za potrebe osoba koje su u kolektivnim centrima, kako bi im se omogućili uslovi za život i stanovanje dostojno čovjeka. Nažalost, što se tiče našeg Odjela za saradnju i kooperaciju Ambasade Kraljevine Holandije, mi u 2011.godini prestajemo sa tim aktivnostima, međutim što se tiče samog programa „Socijalnog stanovanja u BiH“, on ima svoju budućnost i već svoju podršku daju resorna i entitetska ministarstva, kao i kantonalna ministarstva, kao što je i u ovom slučaju riječ. „- kazala je zamjenica ambasadora Kraljevine Holandije u BiH Riny Bus.

delagacija_ambasade_kraljevine_130411_b1_3.JPG

Direktor CRS-a Jacob Hershman podsjetio je na činjenicu da CRS u BiH djeluje od 1993.godine i da je u samom početku pružao pomoć povratku raseljenih osoba i izbjeglica na svoje.

delagacija_ambasade_kraljevine_130411_b1_4.JPG

„Socijalno stanovanje u BiH“ je pilot program koji uključuje jedan kreativan pristup problemima osoba koje se ne mogu vratiti iz različitih razloga direktno tamo gdje su stanovali prije rata. Socijalno stanovanje to im omogućava i uz nesebičnu podršku Vlade Kraljevine Holandije, koja nam je omogućila sredstva i uz jako dobru saradnju sa Bosansko-podrinjskim kantonom Goražde, uspjeli smo realizirati i program ovdje u Vitkovićima. Ja se ovim putem zahvaljujem i donatoru i našim partnerima. „- istaknuo je Hershman.

Riječi zahvalnosti donatorima i implementatorima ovog projekta uputila je i ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Delila Klovo. Ona je informisala javnost da je drugi javni poziv za dodjelu 10 preostalih stanova u Vitkovićima, koji se nalaze u programu socijalnog stanovanja, produžen do 06.maja 2011.godine, te pozvala zainteresovane da dođu u Ministarstvo kako bi preuzeli formulare za aplikaciju i konkurisali za dodjelu ovih stanova.

Svih 20 stanova rekonstruisano je i opremljeno prema najvećim standardima, koji budućim stanarima obezbjeđuju dobre i kvalitetne uslove stanovanja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.