• OBJAVLJENO: 14.04.2011.
Uskoro započinje konkretna saradnja dva ministarstva za boračka pitanja

ministarstvo_boracka_pitanja_140111_b1.jpg

Nakon nedavne posjete Bosansko-podirnjskom kantonu Goražde, Ministarstvo za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo uputilo je Ministarstvu za boračka pitanja BPK-a Goražde dopis sa konkretnim odgovorima o tome koje projekte resornog ministarstva žele podržati.

Kako nas je informisao ministar za boračka pitanja BPK-a Goražde Dževad Adžem, ovo je početak konkretne saradnje dva ministarstva. Od sedam ponuđenih projekata, resorno ministarstvo u Vladi Kantona Sarajevo spremno je u 2011. godini podržati sljedeće:
1. Iz projekta stambenog zbrinjavanja pripadnika boračkih populacija sa prostora BPK Goražde kojima su članovi porodice poginulih na prostoru Kantona Sarajevo, u 2011.godini realizirat će se uz finansijsku podršku Kantona Sarajevo dio projekta, koji se odnosi na adaptacije stambenih objekata prema pripremljenom predmjeru. Drugi dio projekta, koji se odnosi na izgradnju tipskih kuća, planiran je za realizaciju od naredne budžetske godine.
2. U okviru projekta stambenog zbrinajvanja pripadnika boračke populacije sa prostora BPK-a Goražde, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo pomoći će isporukom potrebnog građevinskog materijala za najprioritetnije pripadnike boračke populacije (njih 10), koje ministarstvo kandiduje.
3. Jednokratnu novčanu pomoć za socijalno i zdravstveno ugrožene porodice pripadnika boračke populacije, uključujući i porodice koje su prilikom posjete obišli (porodica RVI Nijaza Čelja i šehidska porodica Osmana Prolaza).
4. Dodjela stipendija za 10 učenika-studenata iz reda ove populacije, a koji postižu izvanredne rezultate u okviru procesa školovanja, za narednu 2011/2012.školsku godinu.
5. Obezbjeđenje 7 dnevnog boravka na moru za 5 djece istaknutih boraca-branitelja Goražda u ljetnoj sezoni 2011.godine.
6. Finansijska podrška realizaciji „Monografije“, čiji su autori UG „Kantonalnog saveza Organizatora otpora BPK“.

Izražavajući svoje veliko zadovoljstvo ovim konkretnim potezima Ministarstva za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo, ministar Adžem je naglasio kako će ovaj dogovor o početku saradnje između dva ministarstva biti ozvaničen potpisivanjem Sporazuma o saradnji između BPK-a Goražde i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, u kojem će biti obuhvaćeni projekti koji će se realizovati u 2011.godini.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.