• OBJAVLJENO: 15.04.2011.
U sklopu manifestacije Dani Isaka Samokovlije „Sunce nad Drinom“

Nagrađeni najbolji literarni radovi

dani_isaka_somakovlije_150411_b1_1.jpg

U sklopu manifestacije Dani Isaka Samokovlije „Sunce nad Drinom“ Goražde-Sarajevo-Fojnica 2011. danas je u Domu mladih Centra za kulturu u Goraždu upriličena dodjela priznanja nagrađenim učenicima za najbolje literarne radove. Priznanje za najbolji literarni rad srednjih škola dodijelila je ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK-a Alma Delizaimović, dok je za najbolji učenički rad osnovnih škola priznanje dodijelio načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

dani_isaka_somakovlije_150411_b1_2.jpg

dani_isaka_somakovlije_150411_b1_3.jpg

Za učenike osnovnih škola teme konkursa su bile „Kolač od zemlje“ „Priče o radostima“ , „Sunčano djetinjstvo“, a za učenike srednjih škola „Plava Jevrejka“ i „Simha“. Na Javni poziv pristiglo je 80 literarnih radova iz 34 osnovne škole sa prostora BPK-a, Sarajeva i Fojnice te 35 literarnih radova iz 14 srednjih škola Goražda i Sarajeva.

dani_isaka_somakovlije_150411_b1_4.jpg

Prema riječima Direktora J.U. Centra za kulturu Goražde Hamda Sijerčića „Dani Isaka Samokovlije“ su najznačajnija književna manifestacija u Goraždu, pa i šire.

-Ja moram da kažem ovo, što je zapisano u djelima Isaka Samokovlije je najbolji i najsvjetliji primjer naše prošlosti i naše duhovnosti, za budućnost koju baštini ova naša omladina i naša djeca i radovi koji oni imaju ovdje. Znanje koje pokazuju, to me posebno raduje, i nas sviju obavezuje i zato istrajavamo i razvijamo osnovni supstrat naše duhovnosti i kulture, sa čime se može ponositi Goražde, cijela regija i BiH- kazao je Sijerčić.

Pored dodjele priznanja, u prepunoj sali Doma mladih organizovan je i kviz o temi „Stvaralaštvo Isaka Samokovlije“, na kojem su učešće uzeli učenici iz šest osnovnih škola sa prostora BPK-a , Osnovna škola „Đulistan“ iz Ilijaša te Osnovna škola „Isak Samokovlija“ iz Sarajeva, a u kategoriji učenika srednjih škola učešće na ovom kvizu uzeli su učenici Mješovite srednje škole „Enver Pozderović“ iz Goražda i Perzijsko-bosanski koledž iz Ilijaša.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.