• OBJAVLJENO: 02.06.2014.
Čestitke uputio i premijer BPK Goražde
NOVI GORAŽDANSKI MUFTIJA REMZIJA ef. PITIĆ PREUZEO DUŽNOST

1383332_1429313477333851_4988474209748078411_n

Novi goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, koji je imenovan na ovu funkciju 26. aprila, jučer je preuzeo dužnost.

U džamiji Kajseriji u centru Goražda, izvršena je svečana inauguracija i primopredaja dužnosti novom muftiji dr. Remziji ef Pitiću koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović.

Nakon pročitanih biografija, sada već starog muftije Hameda ef. Efendića i novog Remzije ef. Pitića, u prepunoj Kajserija džamiji, u obraćanju prisutnima, Kavazović je pojasnio da je Murasela dokument, koji se uručuje onima koji su dostojni da ponesu tako veliko zvanje. On je kazao kako svi svjedoče tome da je Efendić ispunio svoju misiju, podsjetivši da je on imenovan za goraždanskog muftiju davne 1994. godine.

4

“Svi znamo vrijeme u kojem je on postao muftija, svi znamo o tegobama i poteškoćama koje su bili pred nama. Svjestan sam da su bile duge noći u kojima je zajedno s vama morao sve to rješavati. Kao i svako od nas koji nosi ahmediju na glavi i on zna da ne očekujemo nagradu od ljudi za ono što činimo u ime Boga. Siguran sam da se i on samo u to uzda. Novi muftija Pitić je čovjek koji zaslužuje naše povjerenje i pred njim je put koji će morati zajedno s vama preći. Na tom putu bit će izazova kao i na svakom putu, ali vjerujem da će svoj amanet jednog dana, u sličnom danu ovome danas, časno predati ovu dužnost svom nasljedniku”, rekao je Kavazović.

Novoimenovani goraždanski muftija Remzija ef. Pitić je kazao kako mu je povjerena velika obaveza i čast. On je rekao kako traži od građana Goražda da mu pomognu na ovom putu, da ga upozore i da ga podržavaju.

“Trudit ćemo se da nikad ne mislimo da smo mi zaslužni za uspjeh, nego da smo mi samo uložili trud. Trudit ćemo se za našu domovinu i ljude. Mi jesmo mali narod, ali možemo i moramo učiniti puno više za sebe i pomoći drugima na Istoku i Zapadu. Hvala vam svima, koji ste bili i koji ćete biti uz mene. Nikad ne bih postao ovo što jesam bez vas. U ovom trenutku želim vas podsjetiti i na šehide koje je ova zemlja dala, bez kojih ne bi ništa od ovoga bilo moguće”, izjavio je Pitić.

Stari goraždanski muftija Efendić kazao je da osjeća i tugu i radost. Kako je istakao, radostan je, jer predaje dužnost svom nasljedniku Pitiću, za kojeg je siguran da će ovu dužnost obavljati časno i pošteno. A osjeća i tugu, jer se rastaje od svojih saradnika, prijatelja i dragih ljudi.

2

“Moji uspjesi su i vaši, jer smo sve zajedno postigli. Nakon nešto više od 20 godina mog rada kao prvog muftije goraždanskog, vrijeme je za rastanak. IZBiH je mene imenovao za prvog goraždanskog muftiju 1994. godine i svi smo ponosni na našu tadašnju borbu. Muftijstvo goraždansko djelovalo je u ratnom i poslijeratnom periodu. Ratno vrijeme je značajno jer smo očuvali naša vjerovanja, grad i sve drugo, a po okončanju agresije, počinje drugi period našeg djelovanja što uključuje pomoć u povratku Bošnjaka u svoje gradove, pokretanje obnove porušenih džamija i drugih objekata IZ. Danas svaki grad u istočnoj Bosni ima svoju munaru, veliki smo posao postigli. Uvijek sam imao dobru saradnju sa lokalnim i kantonalnim vlastima, očekujem da će oni nastaviti podržavati Pitića na isti način”, kazao je Efendić.

Nakon obraćanja, Kavazović je Pitiću uručio Muraselu, a po završetku inauguracije prisutni su uputili čestitke novoimenovanom muftiji.

Na prijemu koji je u tu čast priređen u hotelu “Behar” riječi zahvalnosti bivšem i čestitke novom goraždanskom muftiji uputio je premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto.

5

“ Muftiji Hamedu ef. Efendiću želim dobro zdravlje, sreću, kao i uspješan dalji rad u Rijasetu Islamske zajednice BiH. On teret odgovornosti predaje drugom.
U ime Vlade Bosansko- podrinjskog kantona Goražde, svoje ime, upućujem dobrodošlicu novom goraždanskom muftiji Remziji ef. Pitiću, čestitam na imenovanju.
Ovaj kanton, gradovi u njemu, okolini, Vas dočekuju topla srca i raširenih ruku, kako dolikuje gradovima koji imaju dugu tradiciju u poštivanju vjere i očuvanju ljudskih vrijednosti.
Reprezenti smo dobrih politika, regionalnog razvoja, produktivnog zapošljavanja,
potrebnog usavrsavanja, školovanja za rad, upravljanja, dobrih odnosa, poštovanja imovine, sigurnosti…
U Vladi BPK Goražde imaćete dobre sugovornike, pratioce.
Želim Vam mnogo sreće i uspjeha u plemenitom zadatku širenja islamske tradicije
Bošnjaka, njihove vjere i duha tolerancije- “ kazao je između ostalog premijer Frašto.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.