• OBJAVLJENO: 21.04.2011.
Iz Ministarstva za borača pitanja BPK-a

Demobilisanim borcima do 1.maja biće isplaćena jedna zaostala naknada za vrijeme nezaposlenosti

boracka_pitanja_210411_b1.jpg

Na inicijativu federalnog ministra za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukana Heleza u Vladi Federacije 20.04.2011.godine održan je sastanak na kojem je razgovarano o realizaciji isplata naknada iz 2008. i 2009.godine demobilisanim boracima. Ovom sastanku prisustvovali su i ministar za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Dževad Adžem i direktorica Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde Nafija Hodo. Na danas upriličenoj press konferenciji oni su iznijeli zaključke sa ovog radno-konsultativnog sastanka.

U svim kantonima u Federaciji BiH do 01.maja 2011. demobilisanim borcima biće isplaćena po jedna zaostala naknada za vrijeme nezaposlenosti, s tim što će u sedam katona biti isplaćene naknade za septembar, a u preostala tri kantona, među kojima je i naš Kanton, za oktobar 2009.godine, budući da su demobilisani borci u našem Kantonu ranije dobili septembarske naknade.

– Mislim da je ovo jedna dobra vijest za sve korisnike koji očekuju svoja prava, s tim da se u Vladi Kantona i Upravnom odboru Službe za zapošljavanje vode aktivnosti da se pokuša što više učiniti, odnosno da se u potpunosti implementira ova obaveza iz Zakona o demobilisanim borcima. Bez obzira na sve, mislim da je ovaj kanton poprilično uspješno implementirao ovaj Zakon. Poslije Sarajevskog kantona koji je isplatio sve novčane naknade, nalazi se naš kanton koji demobilisanim borcima duguje naknade za vrijeme nezaposlenosti za tri mjeseca-ovom prilikom istaknula je direktorica Službe za zapošljavanje Nafija Hodo.

Kantonalna služba za zapošljavanje osigurala je sredstva za ove namjene, shodno Zakonu o demobilisanim borcima. Nedostaju sredstva sa federalnog nivoa, u iznosu od 355.000 KM. Prema riječima ministra Adžema, Ministarstvo za boračka pitanja ima veoma dobru saradnju sa Zavodom za zapošljavanje i direktoricom Nafijom Hodo.

– Ono što želim istaći je da sam bio posebno radostan i oduševljen činjenicom da je BPK, odnosno kantonalna Služba za zapošljavanje istaknuta kao primjer vrijednog i doslijednog rada u implementaciji obaveza prema demobilisanim borcima. Nakon Kantona Sarajevo, naš kanton je slijedeći po obavezama koje su izvršene, sa indicijama da ćemo mi, u vrlo kratkom periodu, naravno uz pomoć Vlade i nastavka ovog kontinuiteta, najvjerovatnije, riješiti sve ove obaveze kada su u pitanju naknade, i da će Ministarstvo i Služba krenuti u pravu funkciju rada u iznalaženju rješenja u zapošljavanju. Činjenica je da je na prostoru Kantona implementacija sredstava za zapošljavanje u iznosu oko 8 miliona KM i nije dala očekivane rezultate, a mi imamo otprilike isti broj demobilisanih koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje – kazao je ministar Adžem.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.