• OBJAVLJENO: 05.06.2014.
5. juni – Svjetski dan zaštite okoliša

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Već punih 40 godina 5. juni se obilježava kao Svjetski dan zaštite okoliša, čiji je glavni cilj podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša.

Datum 5. juni pada na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972. godine posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša UN-a. Na Konferenciji je naglašena potreba stvaranja ravnoteže između potreba čovječanstva i ograničenih mogućnosti koje planeta može pružiti.

Dosadašnja obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša bila su označena temama poput zaštite zemlje, vode, ozonskog omotača, sprječavanja širenja pustinja, podrške održivom razvoju, a proslave širom svijeta podrazumijevaju ulične skupove, biciklističke trke, sađenje drveća, recikliranje, kampanje čišćenja…

Kako je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2014. godinu proglasila Međunarodnom godinom malih ostrvskih zemalja u razvoju (International Year of Small Island Developing States–SIDS), ovogodišnja tema Svjetskog dana zaštite okoliša je “SIDS”, kako bi se ukazalo na visok stepen rizika od pojave prirodnih katastrofa izazvanih podizanjem nivoa mora. Stoga i slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša koji glasi: “Podignite glas, a ne nivo mora” predstavlja apel upućen javnosti širom svijeta da se, sa okolinskog aspekta, podigne svijest o značaju očuvanja prirode.

Katastrofalne poplave koje su nedavno zadesile BiH i uzrokovale neprocjenjive materijalne i ekološke posljedice, dokaz su koliko razorna može biti snaga prirode, te kakva ekološka katastrofa može zadesiti društvo čije je djelovanje uzrok klimatskih promjena, uništavanja resursa i izumiranja vrsta.

envprot

Prirodne nepogode se, nažalost, više ne mogu spriječiti, ali se pravovremenim ulaganjem u infrastrukturu i poduzimanjem mjera za preveniranje i ublažavanje štetnih posljedica, podizanjem stepena pripravnosti, povećanjem svijesti o opasnosti od poplava i edukacijom stanovništva mogu bitno smanjiti negativni efekti po okoliš, kulturnu baštinu i privrednu aktivnost, s posebnom pažnjom prema zaštiti života i imovine. Stoga rad na zaštiti, unapređenju i koordinaciji politika vezanih za prostorno planiranje, okoliš, vodoprivredu i poljoprivredu, sprječavanju negativnih posljedica i stvaranju pretpostavki za sigurnost i održiv razvoj društva koji je povezan sa velikim rizikom od incidentnih zagađenja izazvanih vremenom, klimom i vodom, u narednom periodu treba postati strateški prioritet.

Svako od nas može i treba doprinijeti rješavanju ovog problema. Upravo je prihvaćanje odgovornosti, ali ukazivanje na snagu i moć pojedinca za rješavanje problema jedna od glavnih poruka dana zaštite okoliša.

Važno je ekološki misliti, ekološki živjeti i raditi, od prirode razumno uzimati i gdje god je to moguće i vraćati.

SAČUVAJMO PLANETU ZEMLJU OD NAS SAMIH.

zastita_okolisa

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.