• OBJAVLJENO: 05.08.2014.
Informacija o upisu učenika u srednje škole u školskoj 2014/2015. godini
U tri srednje škole upisano 316 učenika

IMG_0984

Prema informacijama Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, nakon provedena dva upisna roka za upis učenika u školsku  2014/2015. godinu,  u tri srednje škole na na području BPK-a Goražde upisano je ukupno 316 učenika.

Kako ističe Emira Drakovac, stručni savjetnik za srednje i visoko obrazovanje u resornom ministarstvu, skoro svi učenici koji su završili osnovno obrazovanje na prostoru Bosanskopodrinjskog kantona, srednje obrazovanje nastavit će u jednoj od tri goraždanske srednje škole.

– U Mješovitoj srednjoj školi „Enver Pozderović“ upisana su četiri odjeljenja od kojih dva odjeljenja gimnazije i po jedno odjeljenje za zanimanje ekonomskog i poljoprivrednog tehničara. U Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ takođe su  upisana četiri odjeljenja, a radi se o odjeljenjima za zanimanja mašinskog tehničara (smjer CNC tehničar), tehničara PTT saobraćaja, elektrotehničara (kombinovano odjeljenje) i hemijsko-tehnološkog tehničara. U Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ upisano je ukupno pet odjeljenja od čega dva četvrtog i tri odjeljenja trećeg stepena. Kad je riječ o četvrtom stepenu, upisano je odeljenje za zanimanje tehničar mehatronike vozila i jedno kombinovano odjeljenje ugostiteljske struke – kuhar-tehnolog i poslastičar-tehnolog. U okviru zanimanja trećeg stepena upisana su tri odjeljenja. Radi se o kombinovanom odjeljenju hemijske struke – proizvođač gume i plastike i hemijski operater eksplozivnih materija, jedno odjeljenje za zanimanje elektroničar-mehaničar i jedno odjeljenje tekstilne struke za zanimanje krojača – pojasnila je ona.

U Srednju tehničku školu upisano je 109 učenika, u Mješovitu srednju školu 100, dok je u Srednju stručnu školu upisano 107 učenika. Prosječan broj učenika po odjeljenjima iznosi od 26 do 30.

Nova školska godina u osnovnim i srednjim školama na području Bosanskopodrinjskog kantona počinje 01.09.2014. godine.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.