• OBJAVLJENO: 25.08.2014.
Sarajevo
Sastanak ministrice za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nele Čarapić sa zamjenikom državnog ministra za  ljudska prava i izbjeglice Miladinom Dragičevićem  

IMG_1196 - kopija

Težište današnjeg sastanka sa zamjenikom ministra Miladinom Dragičevićem u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, iniciranog od strane ministrice Nele Čarapić, bilo je skretanje pažnje na zapostavljenost BPK Goražde u dijelu obnove u ratu porušenih objekata kao i održivog povratka u ruralnim dijelovima kantona.

Ministrica je ukazala da za obnovu na teritoriji Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ima još oko 1000 stambenih jedinica, a takođe na sporost i probleme u projektima obnove  proteklih godina. Posebno su naglašeni problemi s kojima su suočeni povratnici pri povratku u svoja domaćinstva: vodosnabdijevanje, elektrifikacija, putna infrastruktura i nezaposlenost.

Prema riječima ministra Dragičevića, poplave u našoj zemlji u mjesecu maju usporile su i nakratko prekinule implementaciju planiranih projekata, za koje je već provedena sva potrebna procedura na nivou Bosne i Hercegovine. Riječ je o projektima obnove infrastrukture vrijednim 2 miliona KM, elektrifikacije za koju je izdvojeno 800.000 KM, kao i projektu pomoći udruženjima u iznosu od 100.000 KM.

Među projektima koji su dobili zeleno svjetlo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, čija implementacija počinje uskoro su i neki projekti s područja BPK Goražde.

Tom prilikom, ministar Dragičević kazao je da će državno i federalno ministarstvo za izbjeglice zajednički izdvojiti dio sredstava za sanaciju puta prema Jabuci u općini Pale, Federacija BiH.

U septembru takođe započinje i realizacija CEB-a 2, pražnjenje tri kolektivna centra u Goraždu.

Jedan od zaključaka ovog sastanka je bio da se u narednoj godini posveti više pažnje Bosasnko-podrinjskom kantonu Goražde u cilju implementacije održivog povratka i rekonstrukcije ratom porušenih objekata.

IMG_1199 - kopija

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.