• OBJAVLJENO: 26.08.2014.
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sa saradnicima posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde
“Spremni smo i dalje surađivati kako bi se ovaj dio BiH nastavio razvijati”

Copy of IMG_1214

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić boravio je danas sa saradnicima na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Na sastanku sa predsjedavajućim Skupštine Suadom Došlom, premijerom Emirom Fraštom i ministrima u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde on je razgovarao o stanju na području ovog kantona koji iz godine u godinu bilježi pozitivan trend u izvozu i zapošljavanju.

Stalni rast broja zaposlenih i razvoj privrednih subjekata podržaće i federalna Vlada, istakao je nakon sastanka premijer Nikšić, a takođe neće izostati ni finansijska podrška kantonalnom budžetu.

Naime, od predviđenih 4, 5 miliona maraka potpore budžetu ovog kantona do sada je od strane Vlade FBiH doznačena polovina tih sredstava dok se prema najavama ostatak očekuje do kraja godine.

„Odnos Vlade F BiH prema Vladi BPK Goražde kada je riječ o finansiranju tokom godine se promijenio i moram reći da nikada nismo dobili više sredstava u prvih šest mjeseci- kazao je premijer BPK Goražde Emir Frašto, koji je potvrdio da se nastavlja tren razvoja ovog kantona .

Međutim, u BPK Goražde nisu zadovoljni činjenicom da Vlada FBiH nije dala garancije za austrijski kredit kojim bi se osigurala sredstva za nabavku opreme Kantonalnoj bolnici u Goraždu.

-Mi smo imali dobru volju ali je problem što je zbog iznosa kredita i prezaduženosti ovoga kantona , davanje garancije sa aspekta zakonitosti bilo zaista nemoguće, kazao je Nermin Nikšić, premijer FBiH, te dodao da će se tražiti druga rješenja kako bi se ovaj problem riješio.

Copy of IMG_1205

Izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda, također su bile tema sastanka u Goraždu.

Aktuelna vlast u BPK Goražde već duže vrijeme upozorava da je ovaj prostor oštećen raspodjelom finansijskih sredstava po tom osnovu, posebno zbog činjenice kako je udio ovog kantona u akumuliranju tih sredstava jedan od najvećih u Federaciji.

Premijer Nikšić pojašnjava kako je svjestan da ne mogu svi biti zadovoljni tim rješenjem ali je dodao kako je ipak u najtežoj finansijskoj poziciji Posavski kanton, te je stoga preovladalo opredjeljenje da se pomenutom raspodjelom najviše pomogne upravo tom kantonu.

Copy of IMG_1211

Nikšić je dodao kako i situacija sa raspodjelom javnih prihoda ide u prilog konstataciji kako je stanje u Federaciji neodrživo.

„Spremni smo otvoriti priču o potpunoj rekonstrukciji Zakona o pripadnosti javnih prihoda i mislim da se rješenje koje ja imam jednom dijelu Federacije ne sviđa, ali Federacija finansijski ne može opstati u ovakvoj situaciji. To bi po meni podrazumijevalo ukidanje kantona uz osiguranje nekih kvalitetnih regija i osiguranje jedankopravnosti svih građana i naroda u F BiH. Postoje za to modaliteti u svijetu, samo jedni u druge ovdje trebamo imati više povjerenja“- kazao je Nikšić.

Nakon sastanka u Vladi BPK Goražde, federalni premijer Nermin Nikšić u pratnji svojih domaćina posjetio je privredne subjekte u industrijskim zonama „Pobjeda“, „Vitkovići“ i „Bektoprecisa“ gdje se iz dana u dan razvija pozitivna goraždanska priča.

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.