• OBJAVLJENO: 10.09.2014.
Vlada BPK-a Goražde održala 94.redovnu sjednicu
Odobrene jednokratne pomoći za rješavanje stambenih pitanja boraca

Copy of IMG_1784

Na današnjoj 94. redovnoj sjednici Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i po skraćenom postupku uputila ga Skupštini na usvajanje.

Vlada je Skupštini uputila i drugi Izvještaj o implementaciji Odluke o interventnim mjerama zaštite građanskih, ekonomskih i socijalnih prava kao i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za pokretanje procedure za realizaciju Projekta stambenog zbrinjavanja boraca i članova njihovih porodica kupovinom stana pod povoljnim uslovima u stambeno-poslovnom objekta „Gradina“ u Goraždu.

Za rješavanje stambenih pitanja boraca i članova njihovih porodica danas su iz budžeta Ministarstva za boračka pitanja odobrene jednokratne bespovratne pomoći u visini od 70.400 KM za 40 korisnika.

Vlada je takođe usvojila odluke o isplati studentskih kredita za tri mjeseca tekuće godine, kao i Odluku o odobravanju tekućih transfera općinama u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Redovna tranša odobrena je i Javnom preduzeću RTV Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te podvrđena odluka Nadzornog odbora da se za direktora ove medijske kuće izabere Emir Mušanović, diplomirani politolog.

Saglasnost Vlade za pokretanje procedure nabavke opreme i učila za fiskulturnu salu dobila je JU OŠ „Husein ef. Đozo“ Goražde.

Iz oblasti Ministarstva za privredu razmatrane su informacije o započetim aktivnostima Direkcije za ceste u realizaciji projekta asfaltiranja dionice puta Jabuka-Kriva Draga u dužini od 2 kilometra, radova u ulici Ferida Dizdarevića, kao i aktivnosti na pripremama za početak radova na dionici puta R 448 kroz naselje Splavište.

Minstarstvo je informisalo Vladu i o provedenim aktivnostima po ponovnom Javnom oglasu za izbor i imenovanje članova Skupštine JP „Bosansko-podrinjske šume“ d.o.o. Goražde.

Vlada je danas odobrila resornom ministarstvu isplatu poticajnih sredstava za plasteničku proizvodnju u 2013. godini u visini od 57.000 KM, kao i sredstva za podršku održavanja sajmova.

Na prijedlog Direkcije robnih rezervi, Vlada je usvojila Odluku o podjeli, bez naknade, 3900 kg stočnog brašna, 250 kg lomljenog zrna i 140 bala sijena farmerima s područja BPK Goražde.

Iako su se nalazili na današnjem dnevnom redu, Vlada je za narednu sjednicu odgodila razmatranje izvještaja o radu za 2013.godinu kantonalnih uprava, službi i direkcija.

Kraj sjednice članovi Vlade rezervisali su za pripremu materijala za sutrašnje skupštinsko zasjedanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.