• OBJAVLJENO: 11.09.2014.
Skupština BPK Goražde održala 34.redovnu i 11.vanrednu sjednicu
Utvrđen Nacrt zakona o obrazovanju odraslih

Copy of IMG_1852

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj sjednici razmatrala je dnevni red od 17 tačaka.

Na prijedlog Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, sa dnevnog reda povučeni su prijedlozi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima BPK-a Goražde, te odluke o usvajanju i provođenju Prostornog plana BPK-a Goražde za period 2008-2028. godina.

Za današnju sjednicu Vlada BPK-a predložila je šest novih tačaka koje je Skupština uvrstila u dnevni red.

Radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, Prijedlogu Odluke o davanju saglasnosti za prihvatanje zaduženja iz sredstava dodatnog finansiranja po IV Standby aranžmanu MMF-a sa FBiH, Izvještaju br. 2 o implementaciji Odluke o interventnim mjerama zaštite građanskih, ekonomskih i socijalnih prava, Izvještaju o dosad provedenim aktivnostima na realizaciji Projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta „Lamela H2 – Zgrada za mlade“, Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti za pokretanje procedure za realizaciju Projekta stambenog zbrinjavanja boraca i članova njihovih porodica kupovinom stana pod povoljnjijim uslovima u stambeno-poslovnom objektu „Gradina“ u Goraždu i Prijedlogu odluke o potvrđivanju Odluke o razrješenju ministra za pravosuđe, upravu i radne odnose u Vladi BPK-a Goražde.

Poslanici Mesud Borović i Muamer Omanović predložili su da se prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama i Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon razmatraju u formi nacrta, što je Skupština i prihvatila.

U toku Vladinog sata, Skupština je jednoglasno prihvatila inicijativu poslanika Kasima Brdara da Vlada BPK-a i nadležna ministarstva preuzmu obavezu formiranja posebnog fonda s ciljem osiguranja pravne i druge zaštite osumnjičenim pripadnicima Armije BiH koji su branili prostor BPK-a, kao i članovima njihovih porodica, sve do momenta dokazivanja njihove eventualne krivice. Inicijativa je obrazložena učestalim pojavama privođenja zastrašivanja i hapšenja određenog broja pripadnika Armije BiH s prostora ovog kantona, posebno u zadnje dvije godine.

Skupština je donijela Zakon o dopunama Zakona o visokom obrazovanju čime je omogućeno da se u izuzetnim slučajevima, kada se radi o opštem interesu zajednice, skrati rok za dobivanje odobrenja za početak rada visokoškolske ustanove na području BPK Goražde.

Takođe, utvrđeni su nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama i Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon te nacrt Zakona o obrazovanju odraslih BPK-a, koji su upućeni u proceduru javnih rasprava. Javne rasprave o nacrtima ovih zakona obavit će se u roku od 30 dana.

Skupština je utvrdila i Nacrt strategije razvoja sporta o kojem će se održati javne rasprave u sve tri općine Bosanskopodrinjskog kantona.

Skupština je donijela Odluku o potvrđivanju Odluke premijera BPK-a Goražde o razrješenju ministra za pravosuđe, upravu i radne odnose u Vladi BPK-a Goražde Admira Pozderovića.

Skupština je razmatrala Informaciju o izvršenju Budžeta BPK-a Goražde za period 01.01.-30.06.2014. godine i usvojila izvještaje Vlade o utrošku tekuće budžetske rezerve BPK-a Goražde za period 01.01.-30.06.2014. godine, Izvještaj br. 2 o implementaciji Odluke o interventnim mjerama zaštite građanskih, ekonomskih i socijalnih prava građana, kao i Izvještaj o dosad provedenim aktivnostima na realizaciji Projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta „Lamela H2 – Zgrada za mlade“.

Razmatrana je i Informacija o realizaciji Akcionog plana za sigurnije odvijanje saobraćaja na cestama u Bosanskopodrinjskom kantonu, te je usvojen Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a Goražde za period 01.01.30.06.2014. godine.

Uz određene amandmane, Skupština je dala saglasnost Vladi BPK-a za prihvatanje zaduženja iz sredstava dodatnog finansiranja po IV Standby aranžmanu MMF-a sa FBiH, kao i saglasnost Ministarstvu za boračka pitanja za pokretanje procedure za realizaciju Projekta stambenog zbrinjavanja boraca i članova njihovih porodica kupovinom stana pod povoljnijim uslovima u stambeno-poslovnom objektu „Gradina“ u Goraždu.

Na ovoj sjednici, Skupština je dala saglasnost na tekst Izjave o podršci i spremnosti Vlade BPK-a Goražde da učestvuje u realizaciji projekta Bosanskog razvojnog centra – Bosanski Resort na području BPK-a Goražde.

Nakon zaključenja ove sjednice, Skupština je održala i 11. vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

Nakon rasprave,  poslanici su većinom glasova dali saglasnost Vladi na osnivanje Internacionalnog fakulteta u Goraždu u roku kraćem od 6 mjeseci.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.