• OBJAVLJENO: 11.09.2014.
Iz Direkcije za ceste BPK Goražde
U toku radovi na regionalnom putu R 448

Copy of 100_7137

Direktorica Direkcije za ceste Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Izeta Jahić danas je obišla dionicu regionalnog puta R-448 Jabuka-Kriva Draga gdje se izvodi rekonstrukcija dijela puta u dužini od 2 kilometra.

Radi se o dionici puta koja će ovom rekonstrukcijom dobiti asfaltni kolovoz debljine 7 cm i širine 4 metra, sa uređenim bankinama od 0,5 do 2 metra, u zavisnosti od konfiguracije terena. Vrijednost ovog projekta je 291.195 KM, a izvođač radova je privredno društvo „Goraždeputevi”.

Na ovom regionalnom putu radove se izvode i u ulici Ferida Dizdarevića, gdje se radi zamjena habajućeg sloja kolovozne konstrukcije debljine 5 cm i zamjeni dotrajalih ivičnjaka i pješačkih staza. Vrijednost ovog projekta je 96.570 KM, a izvođač radova „Okac”d.o.o Goražde.

Prema riječima direktorice Jahić, za ovu dionicu regionalnog puta kantonalna Direkcija za ceste pripremila je projektni zadatak za izradu glavnog projekta rekonstrukcije ulice Ferida Dizdarevića za koji je planirano da se u toku ove godine raspiše javni poziv. Projekat bi obuhvatio obimnije radove na rekonstrukciji i proširenju kolovoza, kao i rješavanje postavljanja autobuskih stajališta, što je evidentan problem na ovoj dionici puta.

Copy of 100_7151

Kad je riječ o trenutnim aktivnostima Direkcije za ceste BPK Goražde, one su usmjerene na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na dionici regionalnog puta R-448 Goražde-Zupčići kroz naselje Splavište.

„U tom smislu, nakon utvrđenog javnog interesa, od strane kantonalnog Pravobranilaštva pripremljena je dokumentacija za podnošenje prijedloga nadležnoj općinskoj službi za eksproprijaciju nekretnina.Nakon podošenja prijedloga za eksproprijaciju, prema članu 31. Zakona o eksproprijaciji, korisnik eksproprijacije, u ovom slučaju Kantonalna Direkcija za ceste, uputit će zahtjev Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za donošenje Odluke o stupanju u posjed nekretnine prije konačnosti rješenja o eksproprijaciji, zbog hitnosti stupanja u posjed, kako bi se pravovremeno iskoristila sredstva od GSM licence za 2013.godinu.

Nakon toga može se pristupiti potpisivanju ugovora i izvođenju radova na rekonstrukciji pomenute dionice u dužini od 1400 metara.

Izvođač radova je privredno društvo „Okac” d.o.o. Goražde, a cijena izvođenja radova je 718.544,93 KM.

Takođe, Kantonalna Direkcija za ceste Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ostvarila je saradnju sa Javnim preduzećem Ceste F BiH i održala nekoliko sastanaka sa predstavnicima Službe za bezbjednost saobraćaja, gdje je dogovoreno preuzimanje semafora na području grada u nadležnost JP Ceste F BiH. Prema posljednjim, nezvaničnim informacijama potrebno je da Općina Goražde obavi pripremne radnje, formira komisiju i obavijesti nadležne u JP Ceste FBiH o datumu primopredaje semafora”-kazala je direktorica Direkcije za ceste BPK Goražde Izeta Jahić.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.