• OBJAVLJENO: 15.09.2014.
Sastanak predstavnika Vlade BPK-a Goražde i švicarskog Caritas-a
Razgovarano o nastavku saradnje na unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje

Copy of IMG_1880

Predstavnici švicarskog Caritas-a danas su posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde .

Delegacija Caritas-a, koju je predvodio šef Odjela za Aziju i Evropu Erich Ruppen, sastala se u sjedištu Vlade sa premijerom BPK-a Goražde Emirom Fraštom i članovima Vlade, gdje je razgovarano o trenutnim aktivnostima ove organizacije na ovom prosotru, kao i planovima za naredni period.

Zahvaljujući saradnji Vlade BPK-a i švicarskog Caritasa, u januaru ove godine u Ustikolini je sa radom počela Opšta poljoprivredna zadruga „VIP Drina“ čije trenutne aktivnosti su bazirane na proizvodnju sadnica jagodičastog voća te posredovanje na tržištu radi otkupa poljoprivrednih proizvoda od lokalnih proizvođača.

– Zadovoljni smo dosadašnjojm saradnjom zato što smo vidjeli da se u nekoliko zadnjih godina zaista nešto pokreće, da mnoge porodice od toga profitiraju i žive, kao i mogućnost da se u budućnosti u Ustikolini, ali i na cijelom ovom području može razvijati porodična poljoprivredna proizvodnja. Značajnu ulogu u svemu tome ima i poljoprivredna zadruga koja predstavlja veliku prednost za poljoprivredne proizvođače – kazao je Erich Ruppen.

Copy of IMG_1868

Sastanku je prisustvovao i direktor poljoprivredne zadruge „VIP Drina“ Semir Nevorić koji je učesnike sastanka informisao o rezultatima dosadašnjeg rada ove zadruge, kao i planovima za proširenje poljoprivredne proizvodnje.

Predstavnicima Caritas-a prezentirane su Vladine mjere i planovi za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, a radi se prvenstveno o podsticajima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, te podsticajima za razvoj ruralne infrastrukture.

Na sastanku je bilo govora i o mogućnostima nastavka saradnje Vlade BPK-a i švicarskog Caritas-a, koja bi se prije svega ogledala u podršci malim poljoprivrednim proizvođačima i pružanju savjetodavnih usluga u oblasti poljoprivrede.

– Razgovarano je o jednom novom vidu podrške koja bi doprinjela razvoju poljoprivredne proizvodnje, a radi se o osnovanju savjetodavnih službi koje bi bile na terenu sa poljoprivrednim proizvođačima s ciljem stvaranja uslova za povećanje obima i kvaliteta proizvodnje, a samim tim i proizvodnje zdrave hrane koja bi bila konkurentna na tržištu – kazao je predstavnik Ministarstva za privredu Emir Hodović.

Istaknuto je da će Vlada razmotriti mogućnosti za pružanje savjetodavne podrške poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se u narednom periodu stvorili za to potrebni uslovi.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.