• OBJAVLJENO: 16.09.2014.
Uskoro izgradnja spomen obilježja legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću
Prezentovan glavni izvedbeni projekat

Copy of IMG_1906

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predstavnici projektnog biroa „Arhitekt“ iz Tuzle danas su prezentovali glavni izvedbeni projekt za izgradnju spomen obilježja legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću u ulici koja nosi njegovo ime.

Prezentaciji su prisustvovali premijer Emir Frašto i ministri u Vladi BPK Goražde.

Sredstva za izgradnju ovog spomen obilježja planirana su u budžetu za 2014.godinu. Prema riječima ministra za boračka pitanja Zijada Brige, administrativne procedure znatno su usporile početak njegove izgradnje, ali ministarstvo će nastojati da se ubrza procedura.

„Ono što slijedi je pribavljanje odobrenja za građenje od nadležne općinske službe, a odmah nakon toga pristupiće se odabiru izvođača radova i nadam se u najskorije vrijeme da ćemo konačno izgraditi spomen obilježje čovjeku koji je sigurno jedan od najzaslužnijih ljudi za odbranu BPK Goražde i Bosne i Hercegovine“- kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde Zijad Briga nakon današnje prezentacije.

Izgradnja spomen obilježja komandantu Zaimu Imamoviću na ovoj lokaciji dodatno će obogatiti ovaj prostor u urbanističkom smislu, bez ikakvog narušavanja postojećeg stanja, ističe arhitekt Edvin Barčić.

Copy of IMG_1911

„Ono što je glavna odlika tog spomen obilježja jeste centralni stub koji će reprezentovati samog komandanta Zaima Imamovića .Predviđeno je da on bude presječen sa šest slapova tako da opet simbolizuje njegovo ranjavanje i tu njegovu istrajnost kroz sve njegove nedaće koje su ga zadesile. Dodatna simbolika je i svakako put života koji vodi do gradske česme. To je jednostavno jedna kompletna priča, sa rješenjem vode i cijelim urbanim mobilijarom koji će tom prostoru ponuditi jedno mjesto za dodatna okupljanja i jedan novi kvalitet u gradu“-istaknuo je Edvin Barčić, predstavnik projektnog biroa „Arhitekt“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.