• OBJAVLJENO: 16.09.2014.
Zapošljavanje i samozapošljavanje pripadnika boračkih populacija
Objavljen Javni oglas za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava

Copy of IMG_1882

Ministarstvo za boračka pitanja BPK-a Goražde danas je objavilo Javni oglas za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava za zapošljavanje i samozapošljavanje pripadnika boračkih populacija s prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Tim povodom, ministar za boračka pitanja Zijad Briga danas je održao konferenciju za medije na kojoj je su prezentirani detalji oglasa po kojem će se izvršiti selekcija i odabir projekata zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračkih populacija.

Kako ističe ministar, osnovni uslov za konkurisanje je da se radi o nezaposlenom pripadniku boračke populacije koji se nalazi na evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje.

Ukoliko se radi o samozapošljavanju, ministarstvo će prvenstvo dati projektima u oblasti poljoprivrede i proizvodnog zanatstva, dok će se u slučajevima zapošljavanja, u skladu sa važećim zakonskim propisima, prednost dati projektima boračkih udruženja.

– Ako ne budemo imali dovoljan broj zainteresovanih boračkih udruženja, utvrđen je redoslijed prioriteta ostalih privrednih subjekata koji iskažu interes za zapošljavanje pripadnika boračkih populacija. Ukupna srestava po ovom javnom pozivu predviđena su u iznosu od 310.000,00 KM, dok je maksimalan iznos sredstava po jednom zaposlenom 10.000,00 KM – pojasnio je ministar Briga.

Rok za podnošenje prijava na javni oglas je osam dana od dana njegovog objavljivanja na oglasnoj ploči Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Osim stvaranja uslova za novo zapošljavanje, Ministarstvo za boračka pitanja u proteklom je periodu bilo angažovano i na ostvarivanju drugih ciljeva iz svoje nadležnosti, prvenstveno socijalnog i stambenog zbrinjavanja pripadnika boračke populacije.

Posebno su istaknuti pomaci u oblasti stambene problematike, te je pomenuto da je u završnoj fazi procedura dodjele 42 potkrovna stana u Vitkovićima, kao i procedura vezana za potkrovne stanove koji se nalaze u Titovoj ulici i ulici Meha Drljevića u Goraždu.

Istaknuto je i da bi vrlo brzo trebali biti stvoreni uslovi za objavljivanje javnog poziva za kupovinu stanova u bivšem hotelu „Gradina“, kao i za dodjelu građevinskog zemljišta za izgradnju nove zgrade namijenjene boračkoj populaciji, čime će bi se omogućilo konačno rješavanje stambenog pitanja ove populacije na prostoru BPK-a Goražde.

Javni oglas za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava za stimulisanje zapošljavanja i samozapošljavanj pripadika boračkih populacija

Zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije_obrazac za SZR

Zapošljavanje i samozapošljavanje boračkih populacija_Obrazac za udruženja

Zapošljavanje i samozapošljavanje pripadnika boračke populacije_Obrazac za fizička lica

Zapošljavanje i samozapošljavanje boračkih populacija_Obrazac za samostalne poljoprivrednike

Zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije_Obrazac za pravna lica d.d. i d.o.o.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.