• OBJAVLJENO: 18.09.2014.
Obilježen 18. septembar - Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde
Dan kad je ispisana sloboda!

37

U Goraždu je danas svečano obilježen 18. septembar – Dan općine i Bosansko-podrinjskog kantona  Goražde.

Delegacije Vlade BPK-a i boračkih udruženja u prijepodnevnim satima posjetile su oboljele demobilisane borce koji se nalaze na liječenju u Kantonalnoj bolnici, nakon čega je upriličena posjeta šehidskim porodicama.

2

U znak sjećanja na poginule šehide i branitelje iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina i Drugog svjetskog rata, tradicionalno je položeno cvijeće na šehidskom mezarju i partizanskom groblju u Kolijevkama.

Ovim povodom, Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općinsko vijeće općine Goražde održali su svečane sjednice na kojima je dat osvrt na najznačajnije odluke zakonodavne vlasti Kantona i općine u proteklih godinu dana.

7

1.svečanu sjednicu Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde otvorio je predsjedavajući Skupštine Suad Došlo. Prigodne čestitke povodom 18.septembra na sjednici uputili su predsjednici klubova poslanika , a nakon njih i premijer BPK Emir Frašto.

„ O 18.septembru rečeno je mnogo, ali nikad nije dovoljno govoriti o ovom datumu koji je 1992. godine, na samom početku odbrambeno-oslobodilačkog rata, odredio sudbinu svih nas na ovom prostoru i osvjetlio nam dugi i teški put ka slobodi.

Prije dva dana dobili smo glavni izvedbeni projekt za izgradnju spomen obilježja našem legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću, neustrašivom borcu, zlatnom liljanu, koji je sa njemu sličnim borcima tog 18.septembra upalio iskru slobode u ovom opkoljenom gradu. Ta iskra tinjala je i rasla iz dana u dan u srcima naših branilaca, ne dozvolivši da nestanemo u tami.
Ponosni smo što smo ga imali. Ponosni smo na sve naše borce….

10

Osim sjećanja na komandanta Zaima Imamovića, namjera nam je da rekonstrukcijom centralnog spomen obilježja zauvijek sačuvamo sjećanje na naših 2000 boraca čiji su životi ugrađeni u temelje slobode koju svi uživamo.

Njih ne smijemo nikad zaboraviti….

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde brine i o preživjelim pripadnicima Armije RBiH  te svakodnevno radi na poboljšanju njihovog položaja i članova njihovih porodica.

To radimo provođenjem aktivne politike zapošljavanja i samozapošljavanja nezaposlenih demobilisanih boraca, rješavanjem stambene problematike, dodjelom bespovratnih novčanih pomoći za rješavanje stambenih i egzistencijalnih problema te sprovođenjem ostalih dopunskih prava pripadnika boračke populacije.

Ne kažem da je to dovoljno, sigurno nije, ali u uslovima u kojima se nalazi naš Kanton sigurno je da su njihova prava naš prioritet“- kazao je između ostalog premijer Emir Frašto te na kraju svog obraćanja poručio:

17

„Sačuvajmo dostojanstvo i obraz grada heroja tako što ćemo u svakom trenutku raditi za dobrobit njegovih stanovnika., za dobrobit onih koji su nas zadužili!
To je obaveza svih dužnosnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, amanet koji su nam ostavili oni koji su branili svaku stopu ovog prostora.
Nemamo pravo da ih iznevjerimo…
Porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, ratnim komandantima, demobilisanim borcima, građanima i građankama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u u ime Vlade i u svoje ime, čestitam današnji praznik, 18.septembar-Dan oslobođenja, Dan općine Goražde i Dan Bosansko-podrinjskog kantona Goražde .”

 

20

Nakon polaganja cvijeća na Spomen obilježju stradaloj djeci i Spomen obilježju braniteljima BPK-a Goražde, na Platou ispred zgrade Skupštine i Vlade BPK-a Goražde održana je centralna svečanost obilježavanja.

36

Svečanost je započela defileom ratnih zastava koje su nosili sinovi heroja, 1., 31, i 43.drinske,  1.slavne višegradske, 1.rogatičke brigade i policije, uz počasni stroj Oružanih snaga BiH i specijalne jedinice MUP-a BPK-a Goražde.

39

O veličanstvenoj pobjedi branilaca u operacijama “Krug” i “Drina”, u kojim je nakon 40 dana neprekidne borbe prvi put oslobođeno Goražde, te stvorena velika slobodna teritorija,  u ime Koordinacije boračkih udruženja  govorio je “Zlatni liljan” Derviš Hadžić Dedo.

40

O odbrani ovog prostora govorio je i Ferid Buljubašić, ratni komandant Istočno-bosanske operativne grupe Armije RBiH.

41

Velikom broju posjetitelja obratio se i ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

“Mnogo je bitaka, žrtava i datuma koji zaslužuju da se historijski dokumentuju, a ta odgovornost je na nama živima, na njihovim komandantima i saborcima koji, svaki sa sobom, nosimo jedan redak te neispisane historije.

Na nama živima je i da nastavimo brigu o porodicama koje su nam naši šehidi ostavili u amanet. Tim porodicama trebamo osigurati obrazovanje i zapošljavanje, a prije svega dostojanstvo i poštovanje koje zaslužuju. Na nama živima je i teret izgradnje bolje i prosperitetnije Bosne i Hercegovine, jer sigurno je da oni koji su znali puškom braniti našu slobodu najbolje znaju svojim radom i znanjem graditi našu bolju budućnost”- kazao je između ostalog ministar Briga.

42

Pripadnici Specijalne jedinice Uprave policije Goražde ovim povodom izveli su vježbu spremnosti.

Prigodan program održan je i na mostu Alije Izetbegovića, dok je u Centru za kulturu održana promocije knjige o ulozi plaćenika u ratu u BiH autora Aziza Tafra.

Prazničnom duhu i svečanosti cijele manifestacije doprinos su dali i Duvački orkestar iz Travnika, Sarajevo Drum Orchestra, animatori i komičari iz udruženja građana „Srce puno osmjeha“, koji su bili učesnici plesno-muzičkog defilea kroz Goražde.

43

Svakako treba pomenuti i ukusne slatkiše, koje su građanima povodom današnjeg praznika dijelili ljubazni uposlenici Pekare MPI Mlin iz Ustikoline.

U večernjim satima u Kino sali Centra za kulturu održana je projekcija filma „Heroine u ratu u Bosni i Hercegovini“, a velikim vatrometom i koncertom benda „Divanhana“ završen je centralni dio aktivnosti na obilježavanju Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.