• OBJAVLJENO: 13.02.2015.
U organizaciji novine „ Glas Goražda“ i Udruženja pedagoga sporta Goražde
DODIJELJENA PRIZNANJA „ SPORTSKI REZULTAT“ I „ SPORTSKA LIČNOST“  U 2014. GODINI

Dodjela priznanjaNajveće sportske rezultate ostvarili su mladi karatisti Aldin Mićivoda i Kemal Šahović, reprezentativci BiH, osvajanjem bronzanih medalja na balkanskim prvenstvima –  Priznanja    „Sportska ličnost 2014“ dodijeljena  Bajru Obući i Senadu Islamu, predsjednicima Šahovskog i Fudbalskog kluba Goražde za izvanredan doprinos u radu njihovih sportskih klubova i ukupan lični angažman u promociji sporta

U namjeri da afirmišu sportske rezultate i  doprinos u razvoju sporta  i ukupan društveni angažman kojim se kojim se promovišu najpozitivnije vrijednosti sporta – povezivanje i prijateljstvo među ljudima, Redakcija novine“ Glas Goražda“ ( glasilo goraždanskog Centra za kulturu) i Udruženje pedagoga sporta Goražde, uspostavili su u 2013.godini priznanja : „ Sportski rezultat“ i „Sportska ličnost „ godine.

Na osnovu praćenja postignutih rezultata i aganžamana u sportu, poseban žiri koji su činili predstavnici redakcije i udruženja, donio je odluku da se priznanja „ Sportski rezultat godine“ za 2014.dodijeli Aldinu Mićivodi, članu karate kluba „ Goražde“ i Kemalu Šahoviću, članu karate kluba „ Holiday“. Svečanost je održana u Maloj sali Centra za kulturu Goražde.

Sport

Aldin Mićivoda je kao član reprezentacije BiH  na Balkanskom prvenstvu održanom u Istanbulu prošle godine u kategoriji dječaci -13 godina, osvojio  treće mjesto i bronzanu medalju.

Reprezentativac BiH,  Kemal Šahović je na Balkanskom prvenstvu održanom u decembru 2014.godine u Sofiji osvojio bronzanu medalju u kategoriji U21.

Aldin je rođen je u maju 2001.godine. Učenik je 8 razreda goraždanske Osnovne škole „ Fahrudin Fahro Baščelija“. Iako spada među najmlađe sportiste u Bosansko- podrinjskom kantonu, odnosno općini Goražde iza njega su brojna takmičenja i uspjesi na kojima mogu da mu pozavide i mnogo stariji sportisti.

Osvojio je 17 zlatnih medalja na zvaničnim prvenstvima i turnirima i desetine drugih nagrada. Aldin je dvostruki državni prvak.

Kemal Šahović je rođen 1996.godine. Učenik je IV razreda STŠ „ Hasib Hadžović“.

Karateom se aktivno bavi od 2003.godine.

Kemal  je u proteklih nešto više od 10 godina osvojio blizu  43 medalje, od kojih su 15 zlatnih, 13 srebrnih i 15 bronzanih.

Ima osvojene jednu srebrnu i dvije bronzane medalje na prvenstvima BiH.

Sportisti 1

Priznanja „ Sportska ličnost godine“ dodijeljena su Senadu Islamu, predsjedniku Fudbalskog kluba „ Goražde“ i Bajru Obući, predsjedniku  Šahovskog kluba „ Goražde“ za izuzetne uspjehe klubova na čijem su čelu i lični doprinos u promociji najtemeljnijih vrijednosti sporta – viteštva i prijateljstva.

Bajro Obuća ima bogatu sportsku biografiju. Nosilac je pet međunarodnih titula FIDE, a posjeduje i licencu FIDE kao sudija sa titulom “International Arbiter”, licencu FIDE kao organizator sa titulom “International Organizeter” i licencu FIDE kao trener sa titulom “FIDE instructor”.Kao igrač posjeduje titulu međunarodnog majstorskog kandidata i FIDE rejting 2162. Šestorostruki je prvak Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u šahu. Obuća je glavni oslonac šaha u Goraždu!

Senad Islam je kao omladinac počeo je da trenira fudbal u FK „ Gradac“ i od tada neprestano radi na promociji i razvoju fudbala  i sporta uopšte.  Islam je uložio ogroman trud u jačanje FK „ Goražde“  i zahvaljujući njegovom angažmanu FK „ Goražde“  je dobio ekipu koja je osvojila jesenju titulu u Prvoj ligi Federacije BiH u sezoni 2014/2015.

Član je Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH u kome aktivno učestvuje u kreiranju boljeg i povoljnijeg ambijenta za razvoj fudbala u našoj zemlji. Kako se to uobičajeno kaže, veliki je zaljubljenik u sport i istinski sportski entuzijasta.

Priznanja su dobitnicima uručili ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde  Damir Žuga, načelnik općine Goražde dr.sci Muhamed Ramović, predsjednik Udruženja pedagoga sporta Goražde Elvedin Srkalović i urednik novine „ Glas Goražda“ Slavko Klisura.

Organizatori manifestacije su zahvalnice za doprinos u promociji sporta u BPK Goražde dodijelili JP RTV BPK Goražde, web portalu „ Goražde online“ i JU Centar za kulturu Goražde.

Na svečanosti dodjele priznanja nastupila je Džejla Ramović, učesnica niza  takmičenja za mlade pjevačke nade.

G.G.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.