• OBJAVLJENO: 14.02.2015.
GORAŽDE DIO GLOBALNE KAMPANJE “JEDNA MILIJARDA USTAJE“

SEKA 3

U organizaciji Udruženja žena “Seka” na platou ispred Centra za kulturu u Goraždu, protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u okviru globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje” pokušalo se ukazati zajedničkim plesom.

– Ovo je naš zajednički problem i kroz ples želimo pokazati kulturu nenasilja, ali i ukazati stanovništvu da i mi sami snosimo odgovornost za svoje postupke i da se trebamo truditi da ne vršimo nasilje nad drugima u bilo kom obliku. Svjesni smo da jedan kampanje ne može mnogo promijeniti, ali smo sigurni da će nas motivisati da razmislimo o vrijednostima koje važe u našem društvu i da će žrtve nasilja vidjeti da nisu same – kazala je Amina Sarajlić, stručna saradnica za djecu i mlade u udruženju.

Prema riječima dopredsjednice Udruženja “Seka”, Gabrijele Miler (Gabriele Müller), u djetinjstvu ili kasnije većina žena doživi neki oblik nasilja.

– Često to počne s psihičkim maltretiranjem, omalovažavanjem, izolacijom, a zatim ide zastrašivanje, prijetnje, te fizičko, koje je često u kombinaciji sa seksualnim nasiljem. Najvažnije je da stvorimo takav ambijent da žene osjete povjerenje. Za neke je važno da se odmah maknu iz kuće, ali mi ovdje u Goraždu imamo samo neki neuslovan stan, pa je potrebno da se to riješi na državnom nivou, da se finansira boravak u skloništu i u nekom drugom gradu. Država još jako puno treba uraditi. Početak je napravljen, formalno se nešto uradi, ali nekad se to ne uklapa sa željama, potrebama ili mogućnostima žene – kazala je Miler.

Kampanju su svojim prisustvom podržali i predstavnici općinskih i kantonalnih vlasti.

– Šaljemo poruku da će se žene boriti da se njihov položaj u društvu promijeni. Žrtve trebaju da budu institucionalno zaštićene, a počinioci tih djela adekvatan način kažnjeni, da to bude poruka, preventivno da se djeluje da se takve situacije u budućnosti ne dešavaju. Jako je bitna uloga Centra za socijalni rad, ali i ovakvih udruženja koja su prva adresa na koju se žene – žrtve nasilja jave – kazala je Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK.

AVAZ

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.