• OBJAVLJENO: 18.02.2015.
Međunarodna organizacija za migracije (IOM) donirala vrijednu opremu
Kantonalnoj bolnici u Goraždu isporučen aparat za anesteziju

IMG_4678

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Misija u Bosni i Hercegovini, u okviru Švedskog medicinskog programa,  donirala je juče Kantonalnoj bolnici u Goraždu aparat za anesteziju te dio medicinske opreme. Isporuci ove vrijedne donacije prisustvovali su premijer BPK Goražde Emir Oković i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga.

Donirana oprema bila je neophodna za osposobljavanje  još jedne operacione sale obzirom da su se svi hiruški zahvati do sada, prema riječima direktora Kantonalne bolnice dr. Fuada Rovčanina, obavljali u jednoj sali.

„U jednoj operacionoj sali radimo sve hiruške operacije počevši od opšte hirurgije preko ortopedije, ginekologije i urologije. Kada osposobimo ovu salu možemo odvojiti neke operacije koje se rade u već postojećoj Sali, ,a da bismo  to realizovali  jedan od preduslova je bila nabavka anesteziološkog aparata. Ujedno, to je jedna sigurnost ukoliko postojeći anasteziološki aparat zakaže tokom operacije. Aparat je polovan ali je verificiran, dobio je atest godinu dana, i samim tim može se sigurno upotrebljavati za naše pacijente“- riječi su direktora Kantonalne bolnice dr. Fuada Rovčanina.

Ova vrijedna donacija rezultat je dobre saradnje ove zdravstvene ustanove i Vlade BPK Goražde sa Međunarodnom organizacijom za migracije koja je započela nedavno.

„Postoji mogućnost za dalju saradnju te pribavljanje medicinske opreme, kako za bolnicu tako i za druge ustanove poput Doma za stara i iznemogla lica. Mi smo zadovoljni ovim prvim kontaktom s njima i uskoro se nadamo novom kontingentu. Istina, dio ljudi koji su više bliski tom dijelu zdravstvene zaštite su i ranije bili u kontaktu s njima, tako da je ova donacija rezultat toga“- kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.