• OBJAVLJENO: 18.02.2015.
INFORMACIJA MINISTARSTVA ZA PRIVREDU
Podrška obrtnicima za realizaciju njihovih aktivnosti

IMG_4443

Na inicijativu Općeg udruženja „Stari zanati“ obrtnika općine Goražde, ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Esed Radeljaš juče je održao sastanak sa predstavnicima ovog udruženja. Sastanku su prisustvovali predsjednik Udruženja Safet Efendić, članovi Udruženja kao i predsjednik Obrtničke komore Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Ahmed Popović.

Predsjednik Udruženja je upoznao ministra za privredu sa djelokrugom poslova koje obavlja ovo udruženje, kao i projektima koji su realizovani ili su u fazi realizacije. Izneseni su problemi s kojima se susreću obrtnici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a jedan od problema je primjena federalnog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima kojim je onemogućeno da se pored obrta mogu baviti i obavljanjem trgovinske djelatnosti, pa je značajan broj obrtnika prinuđen da vrši preregistraciju ili odjavljivanje svojih obrta.

Ministar je predložio da se ovo udruženje obrati zahtjevom delegatima u Domu naroda Federacije BiH iz našeg kantona, koji bi pokrenuli inicijativu i ubrzali proceduru donošenja Zakona o izmjena i dopunama Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, radi rješavanja prethodno navedenog problema.

Ministar je upoznat i o pojavi „rada na crno“ pa je zatraženo da se u saradnji sa nadležnim  organima izvrši kontrola i stvaranje pretpostavki za registraciju njihovih obrta.

Isto tako, predstavnici ovog udruženja iskazali su potrebu za pokretanjem inicijative vezane za izmjenu i dopunu Odluke o utvrđivanju niskoakumulacijskih djelatnosti i tradicionalnih esnafskih zanata, jer određeni broj obrtnika koji nije obuhvaćen ovom odlukom se nalazi u vrlo teškoj situaciji i nastavak njihovog obrta je upitan. Dogovoreno je da Udruženje uradi prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju niskoakumulacijskih djelatnosti i tradicionalnih esnafskih zanata, kako bi se ona mogla proslijediti u dalju proceduru.

Ministar je apelovao na predstavnike ovog udruženja da rade na izradi kvalitetnih  projekata koji bi bili aplicirani prema većim nivoima vlasti i obećao podršku u smislu njihovog lobiranja kako bi se unaprijedilo postojeće stanje, jer dosadašnji nivo dodijeljenih sredstava sa većeg nivoa je bio simboličan i nedovoljan za značajnije unaprjeđenje obrtničke djelatnosti.

Isto tako, obećana je podrška obrtnicima za realizaciju njihovih aktivnosti u okvirima raspoloživih novčanih sredstava predviđenih budžetom resornog ministarstva.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.