• OBJAVLJENO: 18.02.2015.
Press konferencija predsjedavajuće i dopredsjedavajućih Skupštine BPK Goražde
Podrška visokog predstavnika veoma bitna za naš Kanton

IMG_4712

Nakon sastanka sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, predsjedavajuća i dopredsjedavajući Skupštine BPK Goražde Aida Obuća, Daliborka Milović i Edim Fejzić održali su press konferenciju na kojoj su javnosti predstavili sadržaj današnjeg razgovora.

Rukovodstvo kantonalne Skupštine upoznalo je visokog predstavnika sa Planom rada Skupštine u 2015.godini i aktivnostima koje će poduzeti u smislu što efikasnijeg rada.

Pokazano je jedinstvo na svim nivoima vlasti u BPK Goražde i odlučnost za nastavkom privrednog napretka, te zatražena podrška u najbitnijim pitanjima za ovaj kanton i pomoć prilikom eventualnih izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH.

„Jako smo bitnim smatrali da to pitanje stavimo na dnevni red današnjeg sastanka iz razloga što će u konačnici od odluke Parlamenta FBiH ovisiti i sudbina BPK Goražde. Ukoliko bi se išlo u izmjene koje se predlažu i koje su krenule iz Tuzlanskog kantona a dobili su podršku i ostalih kantona, Bosansko-podrinjski kanton Goražde ostao bi bez velikog iznosa sredstava neophodnih za njegovo nesmetano funkcionisanje. Mi smo istakli da slijedimo kontinuitet u našim zahtjevima spram Federalnog ministarstva i da tražimo da se ide u izmjenu tog zakona, ali na način da ne budu osnovne odrednice broj stanovnika, površina, broj djece upisane u osnovnim i srednjim školama, već i ostali parametri koji utiču na to da Kanton može nesmetano obavljati sve one nadležnosti koje su nam ustavom nametnute. Kazali smo da u svom budžetu imamo veoma izražen senzibilitet prema socijalno ugroženim kategorijama, gdje se procentualno veliki iznos izdvaja za pokriće programa potreba tog dijela stanovništva. Od visokog predstavnika dobili smo jedan vid podrške u tim našim zahtjevima, a koji su usmjereni u tome da će tražiti rješenje da ovaj kanton nastavi trend dobrog razvoja i zapošljavanja i da ono što je pozitivna slika ne bude naš nedostatak“- naglasila je predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća.

Tokom razgovora sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom predstavnici zakonodavne vlasti BPK-a Goražde dotakli su se i odnosa federalne vlasti prema ovom kantonu. Dopredsjedavajuća Skupštine BPK Daliborka Milović ističe da je pokrenula inicijativu koju je pokretala i u prethodnom mandatu- da prilikom osnivanja novih federalnih institucija njihovo središte bude u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

„Ovu inicijativu visoki predstavnik je podržao i rekao da će nam pomoći u tim nastojanjima u budućem periodu, jer smo u razgovoru došli do informacije koju svi mi znamo; mi izdvajamo veliki dio sredstava za investicije i kapitalne projekte na nivou FBiH a naš kanton nema nikakvog interesa od tih velikih investicija, jer se ne grade u našem kantonu. Posebno ohrabrujuće u razgovoru sa visokim predstavnikom je i to da će nam dati maksimalnu podršku u izgradnji „brze“ ceste Goražde-Sarajevo koja se već duži niz godina obećava ovim građanima“ – kazala je Daliborka Milović.

Današnja posjeta visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i razgovori koje je vodio sa privrednicima i predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Kantona ocijenjena je kao početak boljeg odnosa međunarodne zajednice ali i novih struktura federalne i državne vlasti prema potrebama ovog Kantona koji se, kako je to danas više puta istaknuto, sam izborio za rejting koji danas uživa.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.