• OBJAVLJENO: 19.02.2015.
Privrednici održali sastanak sa visokim predstavnikom
Obećana podrška na rasterećenju privrede

IMG_1214

U sklopu posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goraždu, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko upriličio je juče radni doručak sa privrednicima i predstavnicima  Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Ispred privrednika prisustvovali su direktori  „Bekto precise“, Hella Bekto“, „ Prevent Goražde“, „Agropodrinje“, „Oniprom“ i Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Privrednici su upoznali visokog predstavnika sa teškim stanjem u privredi, odnosno velikim poreznim i drugim opterećenjima, a poseban akcenat je stavljen na veliko opterećenje na plaću koje iznosi 70%, dok je u Evropi prosjek  40-45%.

Također, posebna pažnja posvećena je problemu “sive” ekonomije, te da bi inspekcijski organi trebali poraditi na ovom pitanju, jer se automatski privredni subjekti koji rade na zakonit način čine nekonkurentnim na tržištu.

Razgovarano je i o mogućnostima veće iskorištenosti poljoprivrednog potencijala, turističkih kapaciteta, kao i boljoj putnoj povezanosti Goražda sa Sarajevom i ostatkom države.

Visoki predstavnik je ponosan na Goražde, kako u gradu koji je pretrpio ogromna ratna razaranja, postoje privredni subjekti koji svoje proizvode distribuiraju za najpoznatije svjetske firme.

Visoki predstavnik je obećao potpunu podršku i pomoć privrednicima o svim problemima o kojima se razgovaralo, te kazao da će  budućem premijeru Federacije BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH sve iznijeti i sugerisati da se počne sa rasterećenjem privrede kao prvim prioritetom.

www.upbpk.com

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.