• OBJAVLJENO: 23.02.2015.
Posjeta ambasadora Republike Turske u BiH i predstavnika TIKA-e Bosansko-podrinjskom kantonu
Najavljen nastavak dobre saradnje

IMG_4806

Visoka delegacija Republike Turske koju su predvodili ambasador Turske u BiH NJ.E. Cihad Erginay i novoimenovani koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) za BiH Huseyin Şanli, danas je boravila u cjelodnevnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Na početku posjete, u sjedištu Vlade u Goraždu, održan je sastanak kojem su uz predstavnike turske delegacije prisustvovali i predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća, premijer Emir Oković i ministri u Vladi BPK-a Goražde, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, načelnici općina Foča (FBiH) i Pale (FBiH), te predstavnici Općine Goražde.

Premijer Emir Oković upoznao je članove delegacije sa trenutnom situacijom u BPK Goražde kad su u pitanju privredni razvoj i planirani projekti, s posebnim akcentom na oblast putne infrastrukture, zdravstvo, obrazovanje i ruralni razvoj.

– U okviru ove posjete bit će organizovan radni sastanak sa našim privrednicima gdje će biti prezentovano sve ono šta je aktuelno i što je usmjereno prema pronalaženju privrednih partnera i omogućavanja daljeg privrednog razvoja. Ono na čemu mi nastojimo insistirati jeste pronalazak partnera za razvoj infrastrukture i izgradnju putne komunikacije i mogu reći da smo, u određenom smislu, imali susretljivost od strane Turske ambasade. Oni su prezentovali određene projekte koje rade u našoj državi i otprilike u tom pravcu su otvoreni i određeni pravci djelovanja. Akcenat je dat i na implementirane projekte TIKA-e, načine njihovog daljeg razvoja, a pokušali smo pronaći i zajedničke sadržaje za buduće projekte. Jedan od njih vezan je za današnju posjetu općini Foča sa sjedištem u Ustikolini, tako da u narednom periodu ostaje da vidimo šta će se od toga realizovati – izjavio je premijer Oković.

Predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća izrazila je posebno zadovoljstvo današnjom posjetom te kazala kako je, zahvaljujući posebnim vezama naše zemlje sa Republikom Turskom i posebnim senzibilitetom Turske za Goražde, u ovom gradu do danas realizovan niz vrijednih projekata na koje su građani ovog kantona veoma ponosni.

Ambasador Erginay čestitao je predstavnicima Vlade i Skupštine na brzom i efikasnom konstituisanju zakonodavne i izvršne vlasti u ovom kantonu, te izrazio zadovoljstvo zbog današnje posjete Goraždu.

– Razgovarli smo o tome kako možemo unaprijediti dobru postojeću saradnju i koji su to konkretni projekti na kojima možemo raditi, kako bismo pokazali našu volju i želju da pomažemo drugima.  To su, prije svega, projekti u oblasti prometa i transporta, a tu su, takođe, i oblast zdravstva i kulture. Postoji namjera koja će se uskoro realizovati a to je dolazak kulturnog centra „Yunus Emre“ u Goražde, što će rezultirati većim brojem kulturnih aktivnosti i unaprjeđenjem kulturne saradnje između Turske i BiH.  Tema razgovora svakako je bila i TIKA – ono što je ova agencija uradila dosad, kao i njene namjere u budućnosti – istakao je amabasador Erginay.

Ovom prilikom, turski ambasador je upoznao kantonalne i općinske zvaničnike o tome da je Turska odobrila novu liniju veoma povoljnog kreditiranja privrede u BiH u vrijednosti od 50 miliona eura. S tim u vezi, on je istakao da bi Vlada o tome trebala informisati lokalne privrednike, kako bi se mogli pripremiti i aplicirati za ova sredstva.

U sklopu posjete, u hotelu „Behar“ upriličen je zajednički ručak sa privrednicima u toku kojeg je organizovana prezentacija lokalnih privrednih kapaciteta i potencijala, a članovi turske delegacije su u pratnji domaćina obišli i firme „Bekto Precisa“ i „Prevent“.

Takođe, ovom prilikom organizovana je i posjeta mjestu na području Ustikoline na kojem je sultan Mehmed II Fatih prešao Drinu prilikom turskog osvajanja BiH 1463. godine i na kojem bi u budućnosti trebalo biti izgrađeno prigodno spomen obilježje u znak sjećanja na ovaj događaj.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.