• OBJAVLJENO: 03.03.2015.
NOVI PROJEKTI  IFAD-a NA PODRUČJU OPĆINA U SASTAVU BPK-a

IMG_4086

Zvaničnici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općina u njegovom sastavu danas su održali sastanak sa direktorom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Halilom Omanovićem.

Na sastanku je razgovarano o realizaciji projekata koji će se finansirati putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD). Riječ je prvenstveno o projektima koji se odnose na razvoj poljoprivredne proizvodnje, kao i na poboljšanje ruralne infrastrukture, tačnije asfaltiranje lokalnih, ruralnih puteva.

Prema riječima direktora Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Halila Omanovića, aktivnosti IFAD-a usmjerene su u pravcu jačanja ruralnog sektora i ruralnih područja kroz jačanje poljoprivrednih kapaciteta, a sredstva planirana za finansiranje šestog po redu IFAD-ovog projekata za BiH iznose oko 30.222.000,00 miliona dolara, od čega će 64% sredstava biti uložena za projekte u Federaciji BiH, u periodu od 2015. do 2018. godine.

”Projekat je planiran i ugovoren samo se čeka ratifikacija u oba doma Parlamenta FBiH kako bi njegova implementacija počela. Želio bih se zahvaliti što ste me pozvali na sastanak, jer ste prepoznali da se kroz ovaj Projekat može pomoći razvoju poljoprivrede kao i razvoju ruralne infrastrukture i drago mi je da ste vi u Bosansko-podrinjskom kantonu jedan tim i da tako nastupate” – istakao je direktor Halil Omanović, te naglasio kako je jedan od ciljeva današnjeg sastanka da se izvrše pripreme kako bi se što spremnije dočekao početak implementacije ovog IFAD-ovog projekta.

Sastanku u zgradi Vlade BPK-a prisustvovao je i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima koji je istakao važnost povratka IFAD-a na ovo područje. ”Mi kao Općina ćemo biti spremni sa projektima i oni će se najviše odnositi na putnu infrastrukturu, jer na području naše općine imaju mjesne zajednice u kojima nema ni metra asfaltiranog puta. Općina Goražde će, također, aplicirati i za pomoć u nabavci hladnjače i sušare za voće i povrće-”istakao je načelnik Ramović.

Riječi zahvalnosti kako IFAD-u, tako i direktoru Halilu Omanoviću na dosada realiziranim projektima koji su olakšali život građanima na području BPK-a, uputili su i ostali učesnici današnjeg sastanka, na čelu sa premijerom BPK-a Emirom Okovićem.

Sastanak sa direktorom Jedinice za koordinaciju poljoprivred_

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.