• OBJAVLJENO: 04.03.2015.
Realizovan projekat  „Kućna njega i pomoć u kući“
Za nastavak projekta potrebna finansijska sredstva

IMG_5191

JU Centar za socijalni rad BPK-a Goražde uspješno je realizovao projekat “Kućna njega i pomoć u kući”. Projekat je trajao šest mjeseci a imao je za cilj unaprieđenje kvalitete života za osobe treće životne dobi, prevenciju socijalne isključivosti, ublažavanje osjećaja nesigurnosti i usamljenosti. Realizacijom projekta pružena je pomoć za oko 40 korisnika treće životne dobi koje žive same te zbog narušenog zdravlja i smanjene mobilnosti nisu u mogućnosti osigurati osnovne živote potrebe, čime je direktno smanjen broj smještajnih osoba u socijalno-zdravstvene ustanove. Za ovaj projekat sredstva u iznosu od 30.000 KM izdvojila je firma „Emka-Bosnia“.

Kako bi se ovaj projekat nastavio potrebna su finansijska sredstva te je tim povodom danas u sali Ministarstva za privredu Centar za socijalni rad upriličio prezentaciju realizovanog projekta kojoj je prisustvovao i ministar za socijalnu, politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Alen Pašović, predstavnici općina u sastavu BPK te lica koja su bila angažovana na njegovoj realizaciji.

IMG_5199

Kako je istaknuto, ovaj projekat pokazao se veoma efikasnim. Korisnici su veoma zadovoljni pruženim uslugama pa se ukazala potreba za njegovim produženjem iz razloga što su pojedini korisnici u potpunoj zavisnosti od usluga koje im se pružaju. Takođe, istaknuto je da postoji opravdana bojazan da bi prekidom realizacije projekta veliki broj korisnika kojima se sada pruža pomoć imao potrebu za institucionalnim zbrinjavanjem što zahtijeva veći iznos finansijskih sredstava od iznosa koji je potreban za realizaciju ovog projekta.

Nakon prezentacije, ministar za socijalnu politiku zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Alem Pašović istakao je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta te u skladu sa mogućnostima Ministarstva obećao podršku s ciljem njegovog nastavka.

„ Mi ćemo sve uraditi da se ovaj projekat nastavi. Ukoliko ne budemo mogli sami, mi ćemo tražiti pomoć od privrednika i svih ostalih koji mogu pomoći“-kazao je ministar Alen Pašović.

IMG_5197

Zbog ograničenih finansijskih sredstava Centar za socijalni rad BPK-a Goražde nije u mogućnosti samostalno finansirati nastavak realizacije projekta.

„Jedna od preporuka je da se u okviru budžeta Ministarstva za socijalnu, politiku, zdravstvo raseljena lica i izbjeglice, Centra za socijalni rad i općina obezbijede sredstva. Takođe, Centar za socijalni rad trebao bi inicirati izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i porodice sa djecom u dijelu koji se tiče odredbi tuđe njege i pomoći kojom bi se bliže uredili uslovi i postupak za ostvarivanje prava. Kako bismo iznašli sredstva mi ćemo se obratiti i privrednim  subjektima te  humanitarnim organizacijama s molbom da nam u skladu sa svojim mogućnostima pomognu da nastavimo sa realizacijom projekta, doniranjem 5.000 KM – koliko je potrebno za jedan mjesec realizacije projekta, te na taj način osobama treće životne dobi obezbijedimo miran život u toplini svoga doma“-kazala je direktorica Centra za socijalni rad BPK Goražde Sanela Zec.

IMG_5201

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.