• OBJAVLJENO: 06.03.2015.
MODRO POLJE U OPĆINI FOČA U FBIH PROGLAŠENO NACIONALNIM SPOMENIKOM BIH

11053204_1543677139230817_2862944114526589533_n

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, proglasila je deset dobara nacionalnim spomenicima BiH, dva na području Bihaća, tri u općini Konjic, dva dobra u Sarajevu, po jedno u općinama Foča-Ustikolina i Gornji Vakuf-Uskoplje, kao i jedan spomenik u Jajcu.

Dva kamena reljefa, jedan s figurom muškarca i drugi s gradskim grbom su novoproglašeni nacionalni spomenici u bihaćkoj općini, na području Konjica su to tri nekropole od kojih dvije sa stećcima (Jesenice – Argud i Kunja – Argud) te treća sa stećcima i nišanima na lokalitetu Muzga.

Na području općine Centar u Sarajevu su historijska građevina Napretkova palača (Zgrada Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ – „Napretkov“ zakladni dom) u Titovoj ulici na broju 65, kao i graditeljska cjelina električne centrale na Hisetima u gradskom kvartu Marijin Dvor proglašeni nacionalnim spomenicima.

U općini Foča-Ustikolina je to historijsko područje Modro polje, a u Jajcu historijski spomenik zgrade željezničke stanice Šipad (bivše stanice Steinbeiss).

Mjesto i ostaci historijskog spomenika Ljubunčića (Teskeredžića) kula u Voljicama su novoproglašeni nacionalni spomenik BiH na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Komisije je najavila i jednu svečanost za 10. mart u zgradi institucija BiH u Sarajevu povodom uspješnog završetka projekta serijske nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a i predaje Nominacijskog dosjea i plana upravljanja u Pariz te pribavljanja potvrde da nominacija ispunjava uslove.

Ovaj projekt je jedan od najsloženijih dokumenata iz oblasti zaštite graditeljskog nasljeđa. U njegovu pripremu su također uključene susjedne države Hrvatska, Crna Gora i Srbija. Proces nominacije stećaka je započeo u Sarajevu novembra 2009. godine. U regionu je nominirano 30 nekropola sa stećcima, od toga 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore te dvije iz Hrvatske. Od 70.000 evidentiranih stećaka, u Bosni i Hercegovini je više od 60.000.

Upisom nekropola sa stećcima na Listu svjetskog nasljeđa, ova dobra će prvenstveno biti sačuvana od propadanja i uništenja a stećci će kao fenomen ovih prostora zasluženo postati dio svjetske baštine, zaključila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Radio Goražde

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.