• OBJAVLJENO: 11.03.2015.
MINISTARSTVO PRIVREDE BPK GORAŽDE DOMAĆIN SASTANKA SA MENADŽMENTOM CENTRA ZA KULTURU GORAŽDE
ZAJEDNIČKIM NAPORIMA PODIĆI KULTURU SA DNA

IMG_5321

Ministarstvo privrede bilo je danas domaćin sastanka sa predstavnicima javne ustanove Centar za kulturu Goražde.

Ministri privrede te kulture sa menadžmentom ove ustanove razgovarali su o tome kako zajedničkim aktivnostima kulturu, ili tačnije svijest o kulturi vratiti na pravi kolosijek.

Bez zajedničkog pristupa i bez ulaganja u kulturu ne mogu se očekivati pozitivni efekti na ukupne prilike u jednoj sredini, konstatovano je danas.

Neuobičajeno jeste, ali u Ministarstvu privrede razgovarati o prilikama ili bolje rečeno o neprilikama na planu kulture ne treba biti čudno – smatra ministar Esed Radeljaš.

„ Nisam samo ministar privrede, želim ovaj grad da pomognem i u svim drugim segmentima, a uočio sam da je nesređen. Neka se radi i Ilovača i Berič i Kriva draga, nemam protiv, ali je grad u teškom stanju a tu je i Centar za kulturu koji prokišnjava, nema grijanja, kino sale, gradu nedostaje primjera radi noćna apoteka, i nema mnogo drugih stvari. Ja zagovaram to i drugi ministri i zato želimo pomoći direktoru i ovoj ustanovi, ali i gradu u cjelini“ – kazao je ministar Radeljaš.

Ustvari ono što čudi je da su trebale proći godine da menadžment ustanove koja godinama tavori iščekujući bolja vremena, dođe u priliku da razgovara sa ministrom privrede. Očekuju zato da će sve ono o čemu je danas bilo govora konačno krenuti s mrtve tačke a to su pitanja oronule infrastrukture, kulturni sadržaji i kultura općenito.

 IMG_5323

„ Ovo je prvi put u deset godina koliko sam ovdje da sjednemo zajedno sa ministrom privrede da razgovaramo šta možemo učiniti zajedno na napravimo iskorak na kulturnom planu, a to može bitno uticati i na ukupne prilike jer jedno bez drugog ne ide. Konkretno, očekujemo da konačno pokrenemo pitanja adaptacije Centra, rješavanje problema s grijanjem, da krenemo od temelja do krova kako bi našim građanima stvorili uslove da učestvuju u kulturnim dešavanjima u gradu, sve se za sada prepustilo uposlenima i menadžmentu i to nije dobro i to se mora promijeniti“ – kazao je direktor Centra za kulturu Hamdo Sijerčić.

 
„Lar – pur – lar“ ili „pristup umjetnosti radi umjetnosti“ je nešto sasvim drugo , ali kultura indirektno može uzvratiti mnogo više nego što se na prvi pogled čini. To se kada je ovo ministarstvo u pitanju najbolje može sagledati na primjeru turizma.

„ Upravo to, jer šta ponuditi turistima i zašto bi na kraju krajeva samo dolazili u Sarajevo ili Mostar, i to je sve zbog toga što se po tom pitanju ovdje nije ništa radilo“ – ocjenjuje Radeljaš.

Ohrabruje da su danas ministri Esed Radeljaš i Damir Žuga iznijeli čvrsta uvjerenja da ova dva ministarstva i Vlada u cjelini neće biti puki promatrač daljnjeg urušavanja kulture u Goraždu te da će uslijediti niz zajedničkih aktivnosti kako bi se stanje, nadati se, izmijenilo na bolje.

IMG_5315

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.