• OBJAVLJENO: 03.06.2015.
Drugi bosanskohercegovački slavistički kongres
U radu kongresa učestvovali i predstavnici Pedagoškog zavoda BPK-a

emina3

U periodu od 28 – 30.05.2015. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu održan je Drugi bosanskohercegovački slavistički kongres.

Na poziv Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, uz lingviste iz cijelog svijeta, kongresu su prisustvovali i stručnjaci iz oblasti lingvistike, kulture i književnosti, kao i nastavnici i profesori bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti s područja cijele Federacije.

Kao predstavnik Pedagoškog zavoda BPK-a u radu kongresa učestvovala je stručna savjetnica za oblast obrazovanja Emina Hadžić, koja je ovom prilikom prezentirala rad o temi „Književni izraz Isaka Samokovlije u odnosu na izraz Ive Andrića dat kroz tematsku analizu pripovijetki – Biti drugačiji.“

S obzirom na to da je dobio pozitivne kritike, rad će biti objavljen u zborniku radova kongresa i dat će doprinos metodici nastave bosanskog jezika i književnosti u osnovnim školama, jer sličnosti između djela Ive Andrića i Isaka Samokovlije, književnika koji su zastupljeni u nastavi književnosti u bosanskohercegovačkim osnovnim školama, otvaraju širok spektar mogućnosti za kreativan rad s učenicima.

Drugi bosanskohercegovački slavistički kongres, na kojem je učestvovalo više od 260 slavista iz 23 države svijeta, najveći je ikad organizovani skup iz oblasti filologije, odnosno lingvistike i nauke o književnosti u BiH, a njegovu organizaciju omogućili su Slavistički komitet u BiH u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.

emina2

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.