• OBJAVLJENO: 08.07.2015.
AIDA OBUĆA: REZOLUCIJA O SREBRENICI PREDUSLOV STABILNOSTI U BiH

Vijeće-sigurnosti-UNSrebrenica personificira jedan od najvećih zločina dvadesetog vijeka, najstrašniji zločin u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata, ocijenila je predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

– Presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslavijui i presuda Međunarodnog suda pravde su potvrdile da zločin koji se desio u Srebrenici odgovara definiciji genocida, to je pravna činjenica. Genocid je zločin, oni koji su ga počinili su zločinci i kao takvi trebaju biti kažnjeni – kazala je Obuća za Fenu.

Dok se obilježava dvadeseta godišnjica od genocida u Srebrenici, u Vijeću sigurnosti UN-a se razmatra rezolucija o Srebrenici, koja, kaže Obuća, predstavlja preduslov stabilnosti i stabilizaciji situacije u BiH i regionu, stvarni iskorak u procesu pomirenja. Rezolucija koja na prvo mjesto stavlja pravo, a ne politiku.

– Dvadeset godina poslije je prilika da se sjetimo hiljada nevino ubijenih ljudi, 8.372 žrtve genocida. Ne smijemo zaboraviti i uvijek ćemo se sjećati, te nadati se da ovdje možemo zajednički živjeti i izgraditi domovinu koja će biti dovoljno prostrana i u kojoj će biti mjesta za sve njene narode, uz obavezu da kažemo: “Da se više nikada nikome ne desi Srebrenica” – zaključila je predsjedavajuća Skupštine BPK.

(Fena)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.