• OBJAVLJENO: 23.07.2015.
Delegacija Vlade BPK-a i Općine Foča (FBiH) u posjeti školi plivanja
Prva ljetna škola plivanja u BPK Goražde

100_8003

Delegacija Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na čelu s premijerom Emirom Okovićem danas je posjetila Ljetnu školu plivanja.

Školom plivanja rukovode četiri nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja koji su članovi Udruženja pedagoga i nastavnika sporta Goražde. Djeca su podijeljena u grupe i svaka od njih prolazi kroz školu plivanja u trajanju od pet dana.

Uz premijera, u delegaciji su bili i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, ministar za finansije Nudžeim Džihanić i načelnik Općine Foča (FBiH) Zijad Kunovac.

Ljetnu školu plivanja podržali su Vlada i resorno ministarstvo kroz sufinansiranje dijela troškova za njeno održavanje.

“Škola  plivanja ove godine se po prvi put održava u našem kantonu. Udruženje pedagoga sporta, kao organizatora škole plivanja, je udruženje koje ima poseban status za nas u Vladi i resornom ministarstvu za sport. Podaci koje imamo u ministarstvu, a koji su rađeni prije pet godina na osnovu ankete Aktiva nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja, govore da su otprilike tri četvrtine učenika osnovnih škola sa područja našeg kantona neplivači. To su alarmantni podaci s obzirom da imamo rijeku Drinu u blizini. Naravno, mi ne možemo u potpunosti da finansiramo ove aktivnosti, već samo sufinansiramo, ali ipak  izražavamo naše zadovoljstvo što je ovaj projekat u potpunosti opravdao svoju svrhu – kazao je ovom prilikom resorni ministar Damir Žuga.

Škola plivanja  se djelimično realizuje i na komercijalnoj osnovi, ali zahvaljujući Vladi i resornom minisarstvu, priliku da pohađaju školu dobit će i djeca iz socijalno ugroženih porodica koje nisu u mogućnosti sami snositi ove troškove.

Udruženje pedagoga sporta u ovoj je godini otvorilo i Univerzalnu školu sporta za djecu predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, a u planu je i organizacija Škole skijanja u zimskom periodu.

– Ponosan sam što sam učestvovao u stvaranju Udruženja pedagoga sporta i što sam jedno vrijeme bio na čelu tog udruženja i Aktiva nastavnika sporta. Danas pokušavam da podržim sve ono što su najavili i što rade, a  ovo će pokazati da su tih 30 profesora i magistara sporta zaista kapacitet koji do sada nije bio iskorišten, a koji će sport našeg kantona podići na viši nivo – istakao je ministar.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.