• OBJAVLJENO: 09.09.2015.
Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Furguson posjetio BPK Goražde
Sa zvaničnicima BPK Goražde razgovarano o prioritetima ovog kantona u smislu daljeg razvoja

Picture 592

U prvoj zvaničnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas je boravio ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Furguson. On se sastao sa predsjedavajućom Skupštine Aidom Obućom i premijerom BPK Goražde Emirom Okovićem, a sastanku su prisustvovali i ministri za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport te pravosuđe, upravu i radne odnose Damir Žuga i Radmila Janković.

Kako je ovom prilikom kazao ambasador, želja mu je bila upoznati se sa pozitivnim pomacima po kojima se izdvaja ovaj kanton te pozitivne primjere prenijeti i u druge sredine, a informacije o tim pitanjima na sastanku je dobio od zvaničnika ovog kantona.

Pored upoznavanja sa trenutnim stanjem u Bosansko-podrinjskom kantonu, na sastanku je razgovarano i o njegovim prioritetima u narednom periodu kada je u pitanju njegov dalji razvoj. Dajući odgovore na brojna pitanja ambasadora kada je riječ o ekonomskom razvoju, zapošljavanju, javnoj potrošnji, obrazovanju, reformama, ali i prioritetima daljeg razvoja zvaničnici Bosansko-podrinjskog kantona  kazali su da slika BPK Goražde nije baš sjajna kako se često predstavlja u medijima, ali da stoji činjenica da ovaj kanton bilježi industrijski rast, povećanje investicija, broja zaposlenih te da u odnosu na ostale kanton ima najmanju javnu potrošnju, što su samo neki od parametara koji bi trebali poslužiti za dobijanje veće podrške viših nivoa vlasti i u smislu strateških opredjeljenja BiH na evropskom putu. Premijer BPK Goražde Emir Oković izrazio je nadu u podršku Ambasade Velike Britanije kao značajnog partnera, a prioriteti su putna komunikacija, dalji razvoj industrijske proizvodnje i Kantona u svakom smislu.

Picture 589

„ Postoje određene stvari s kojima mi ne možemo biti zadovoljni, jer definitivno kada mi to posmatramo iznutra, još uvijek postoje značajni problemi. Naravno, mi moramo biti svjesni da bez obzira o kojem području se radi, mi dijelimo sudbinu stanja u cijeloj državi. Ja kao premijer sasvim zasigurno i građani ne možemo biti zadovoljni, ali kada se to posmatra sa nekog od viših nivoa vlasti i kada se upoređuju viši parametri mogu se izvući određeni zaključci po kojima BPK Goražde bolje stoji  u odnosu na pojedine sredine. Ovo nije nikakvo takmičenje, ali najčešće se to kroz određene statističke podatke tako posmatra. Naravno, za sve naše građane koji imaju probleme sa zaposlenjem, stambenim pitanjem i drugim definitivno  to nije utješno, i to je ono sa čim se mi moramo nastojati izboriti,  kako bi naš svaki građanin bio zadovoljan u onom obimu koliko je to moguće, cijeneći stanje u cijeloj državi“- kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Kako je istaknuo ovom prilikom ambasador Velike Britanije u BiH Edward Furguson, želja za ovom posjetom je odavno prisutna zbog pozitivnih vijesti koje dolaze iz ovog dijela BiH.

„Bilo je interesantno sastati se sa zvaničnicima BPK Goražde i čuti više o dinamici i razvoju ovog kraja i možda uvidjeti primjer koji bi mogli iskorisiti drugi dijelovi ove zemlje. Od predstavnika BPK Goražde čuli smo o njihovim prioritetima koji su im vrlo jasni u smislu daljeg razvoja i uspjeha. Prijedlozi i prioriteti koje smo čuli su sigurno poruke koje ću ponijeti sa sobom i prenijeti ih drugim nivoima vlasti, državnim  i entitetskim. Naravno, želim da kažem da mi nastavljamo davati podršku reformskoj agendi i radu po tom pitanju. Veći dio posla rezervisan je za više nivoe, međutim dobrobit rada po pitanju reformske agende će se osjetiti u svim dijelovima ove zemlje uključujući i ovaj kanton koji može i u tom smislu biti primjer drugima“-kazao je ambasador Velike Britanije u BiH Edward Furguson.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.