• OBJAVLJENO: 01.10.2015.
1.oktobar-Međunarodni dan starijih osoba
STARENJE STANOVNIŠTVA IZAZOV ZA SOCIJALNE POLITIKE U BiH

stariji-gradjani-615x325

Ministarstvo civilnih poslova BiH saopćilo je da obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba – 1. oktobra, ove godine ima za cilj da ukaže javnosti da je uvažavanje demografskih trendova i socijalna inkluzija starijih osoba od presudne važnosti za kreiranje održive urbane sredine koja promovira jednakost, blagostanje i prosperitet zajednički za sve građane.

Navode da je slogan ovogodišnje kampanje “Osobe 60+, računajte na nas” izabran kako bi bila skrenuta pažnja javnosti na činjenicu da će starenje populacije i populaciona dinamika oblikovati ključne izazove za razvoj s kojima će se svijet suočiti u 21. vijeku.

Također, ističu da je i za socijalne politike u Bosni i Hercegovini jedan od značajnih izazova tzv. starenje stanovništva, te da su, osim demografskih trendova o kojim se često govori, evidentna i druga obilježja osoba treće dobi u našoj zemlji.

Nove generacije starijih građana sve su zdravije i obrazovanije, čime su i njihove potrebe objektivno složenije, tako da postojeći oblici društvene brige za ovu populaciju, osim standardne nedostatnosti, postaju i neadekvatni.

Osim navedenog, veliki utjecaj na vrste i obim potreba starijih osoba ima stalni trend promjena u strukturi i funkcijama porodice, te slabljenje porodične solidarnosti.

Kvalitet života starijih osoba u sve višoj mjeri postaje ovisan o vrstama i obimu društvene brige, odnosno, o distribuciji i dostupnosti socijalnih usluga.

Jedan od prioriteta socijalnih politika u Bosni i Hercegovini je širenje mreže socijalnih usluga za starije osobe, koje su prepoznate kao posebno ranjiva grupacija, izložena visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

U nastojanju da potakne poboljšanje društvenog položaja starih osoba u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, zajedno s nadležnim organima i institucijama entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, sačinilo je i koordinira implementaciju projekta “Podrška davaocima socijalnih usluga i unaprjeđenje kapaciteta za praćenje” koji je finansiran iz IPA programa, a koji je prvenstveno usmjeren na potrebe starih osoba.

Kroz navedeni projekt, čija je provedba zvanično počela 14. septembra, predviđena je, između ostalog, podrška za 12 centara za socijalni rad u Bosni i Hercegovini u kojima će biti razvijani dodatni programi brige za stare osobe, a posebno širenje usluge pomoći u kući za starije osobe.

(Fena)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.