• OBJAVLJENO: 07.10.2015.
BORAČKA UDRUŽENJA INICIRALA OSNIVANJE FONDACIJE ZA ZAŠTITU NJIHOVIH PRAVA

Sastanak Koordinacije borackih udruzenja

Više od 1.500 bivših pripadnika ARBiH iz Goražda saslušano je u okviru istraga navodnih ratnih zločina u ovom, tokom rata opkoljenom gradu, a mnogi od njih izjave su davali u policijskim stanicama susjednih gradova RS. Tokom dugotrajnih i širokih istraga bivši branioci Goražda bili su prepušteni sami sebi i nisu imali adekvatnu podršku države za koju su se borili. Ovo je istaknuto na sastanku predstavnika Koordinacije boračkih udruženja sa premijerom BPK Emirom Okovićem, predsjedavajućom Skupštine Aidom Obućom, pojedinim ministrima u Vladi, kao i predstavnicima Općine Goražde.

Na sastanku je dogovoreno da u narednih 15 dana bude registrirana Fondacija koja će braniocima Goražda osigurati pravnu zaštitu, te da na njen račun budu usmjerena sredstva ostvarena smanjenjem plaća poslanicima i ministrima, ali i donacije iz drugih izvora.

– Razmišljajući o tim ljudima koji su privođeni, koji su davali izjave, protiv kojih bi se mogao sutra pokrenuti postupak, ko stoji iza njih i kako zaštititi njihova prava došli smo do zaključka da osnujemo ovu Fondaciju. Ona će se baviti zaštitom njihovih prava, da ti ljudi shvate da nisu ostavljeni na cjedilu – kazao je Derviš Hadžić Dedo, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK.

www.avaz.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.