• OBJAVLJENO: 08.10.2015.
U SARAJEVU ĆE SUTRA BITI OBILJEŽENA 20. GODIŠNJICA OD POGIBIJE KOMANDANTA 1. DRINSKE BRIGADE ARBiH ZAIMA IMAMOVIĆA

Zaim Imamovic

Sutra će u Sarajevu biti obilježena 20. godišnjica od pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića.

Polaganjem cvijeća i učenjem dove ispred Alipašine džamije u 10 sati i 15 minuta poštovaoci, prijatelji, saborci i članovi porodice rahmetli Zaima prisjetit će se njegove uloge i doprinosa u odbrani ovih prostora.

Prema riječima Nesiba Hoda, predsjednika Udruženja demobilisanih boraca Armije BiH BPK, polazak iz Goražda planiran je sutra u 8 sati ispred Trga branilaca. On je naveo da će istog dana u Domu mladih Skenderija u 10 sati i 30 minuta biti održana akademija u povodu godišnjice pogibije komandanta Zaima Imamovića, a nakon toga planiran je obilazak njegove porodice. 

Istinski heroj i gazija s Drine Zaim Imamović, komandant 14. divizije Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem značkom “Zlatni ljiljan”.

Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine u selu Poratak kod Ilovače, petnaestak kilometara od Goražda, uz Drinu. Poginuo je od gelera granate 9. oktobra 1995. godine, dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu Republike Bosne i Hercegovine, u činu majora, na dužnosti komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH, na prvoj borbenoj liniji, na Treskavičkom bojištu u rejonu prijevoja Rogoj, na visu Čelina (općina Trnovo).

Komandant Zaim Imamović jedan je od tvoraca operacija kodnog naziva „Krug“, izvedene od 15. 8. do 18. 9. 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foče i Rogatice.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.