• OBJAVLJENO: 13.10.2015.
NOVA 1437. HIDŽRETSKA GODINA NASTUPA DANAS U 18 SATI I 13 MINUTA
Čestitke svim muslimanima uputili kantonalni zvaničnici

Gorazde

Sa zalaskom sunca, danas u 18.13 sati nastupa Nova 1437. hidžretska godina.

Tim povodom, za Muftijstvo goraždansko centralna svečanost poslije akšam-namaza održaće se u džamiji u Višegradu, dok će se na području Medžlisa IZ Goražde prigodan program održati u Sinan – begovoj džamiji.

Prvi muharrem je prvi dan hidžretske godine. Riječ “hidžretun” u arapskom jeziku znači seobu, a hidžretun-nebijji označava seobu Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu 622.g. po Isa a.s.
Izlazak (hidžra) trajao je tri mjeseca, a posljednji su Mekku napustili Muhammed a.s. i njegov najvjerniji prijatelj, sljedbenik i prvi politički nasljednik Ebu Bekr, a odmah za njima i hazreti Alija, jedan od najjačih Poslanikovih uzdanika.

Hidžra Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu jedan je od najvažnijih događaja u historiji islama. Ona predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti muslimana, ali i čovječanstva te ga muslimani danas obilježavaju uz prigodan program, mevludom, edukativnim predavanjima o historijsko-političkom značaju hidžre.

Iskrene čestitke, mnogo uspjeha, sreće i zdravlja, građanima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde islamske vjeroispovijesti u Novoj 1437. hidžretskoj godini uputili su premijer Emir Oković i ministri u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.