• OBJAVLJENO: 14.10.2015.
Potpisan ugovor o izradi Studije i plana energetske efikasnosti
Za izradu ovog strateškog dokumenta biće izdvojeno 38.610 KM

IMG_9413

Ministar za urbanizam prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Slobodan Janković potpisao je danas ugovor o izradi Studije i plana energetske efikasnosti našeg kantona sa predstavnikom Konzorcija „Ceteor“ d.o.o. i „Enova“ d.o.o. Draganom Ajanovićem.

Vrijednost ugovora je 38.610 KM, a rok za izradu Studije je tri mjeseca. Prema riječima ministra Slobodana Jankovića, radi se o strateškom dokumentu koji će biti osnova za apliciranje našeg kantona prema institucijama koje mogu podržati projekte u oblasti energetske efikasnoti. Tu se prije svega misli na Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša koji svake godine objavljuju javne pozive za realizaciju ovih projekata.

„Paraleleno sa ovim dokumentom mi u Ministarstvu krećemo i sa ulaskom u drugi projekat vezano za UNDP projekat koji se zove „Zeleni ekonomski razvoj“ kroz koji ćemo dobiti od 10 do 15 audita i sistem za praćenje energetske efikasnosti. Već smo odredili da će naše ministarstvo biti centralna tačka koje će kroz sistem za praćenje pokrivati i dobijati sve podatke u oblasti svih javnih objekata koji se nalaze na teritoriji našeg kantona. Sve ovo će stvoriti jednu platformu na osnovu koje ćemo moći da apliciramo za dalje projekte, da bi to u konačnici rezultiralo pozitivnim efektom,  da na javnim objektima i institucijama vidimo toplinsku fasadu, stolariju, sisteme grijanja.  Ovim ćemo napraviti značajne uštede u budžetu kantona, a sredstva od tih ušteda plasirati u neke razvojne projekte Bosansko-podrinjskog kantona“-kazao je nakon potpisivanja ugovora ministar za urbanizam prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde Slobodan Janković.

Dokument bi trebao da stvori jedan prikaz potencijala uštede energije, prije svega u objektima od javnog interesa. Firme s kojima je danas sklopljen ugovor imaju jako dobro iskustvo na ovim poslovima.

„U startu se nešto mora investirati, ali period povrata tih investicija je jako kratak. Najčešće se kod nas interveniše na ovojnicama tih objekata, međutim sve češće se ide i u veće zahtjeve unutar samih objekata, sistema grijanja, hlađenja, klimatizacije što su malo veće investicije“-riječi su predstavnika Konzorcija „Ceteor“ d.o.o. i „Enova“ d.o.o. Dragana Ajanovića.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.