• OBJAVLJENO: 15.10.2015.
Predstavnici Doma naroda Parlamenta FBiH posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Sastanak predstavnika Doma naroda sa kantonalnim zvaničnicima

IMG_9512

Delegacija Doma naroda Parlamenta FBiH, predvođena potpredsjedavajućim Doma Jasenkom Tufekčićem, a u čijem sastavu su bili i delegati u Domu naroda s prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Mustafa Kurtović, Daliborka Milović, Sanel Mušović i Edim Fejzić, danas je boravila u zvaničnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde te se susreli s predsjedavajućom Skupštine BPK-a Goražde Aidom Obućom, premijerom BPK-a Goražde Emirom Okovićem i ministrom za privredu Esedom Radeljašem.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj situaciji u ovom kantonu, potrebnoj pomoći sa federalnog nivoa vlasti te drugim bitnim pitanjima od značaja za funkcionisanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Kako ističe potpredsjedavajući Doma naroda, na sastanku je razgovarano i o mogućnosti održavanja zajedničkog sastanka rukovodstva Doma naroda i Federalne vlade s Vladom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde s ciljem da se osigura podrška za kapitalne projekte u Bosansko-podrinjskom kantonu.

U ime predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona, zahvalnost na današnjoj posjeti iskazao je delegat u Domu naroda Mustafa Kurtović.

– Mislim da smo danas ponovo uputili bitne poruke iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da se osim granta koji je za ovu godinu usvojen u iznosu od 5 miliona,  planira grant i za 2016. godinu, jer mi kao predstavnici ovog kantona zahtjevamo da Bosansko-podrinjski kanton bude tretiran kao i ostalih devet federalnih jedinica, da obezbjeđujemo one funkcije koje proizilaze iz Ustava i važećih zakona, a koji se tiču kantona i lokalnih zajednica – istakao je on.

Na značaj podrške viših nivoa vlasti ukazao je i premijer BPK Goražde Emir Oković.

– Danas smo imali priliku da prezentiramo stvarno stanje unutar Bosansko-podrinjskog  kantona i smatram da u zadnje vrijeme ljudi ipak uspijevaju da prepoznaju realne činjenice kada je u pitanju ovaj kanton. Siguran sam da smo na samom startu osnivanja ovog kantona krenuli daleko ispod nule, da smo zahvaljujući prije svega našoj privredi, mudrosti i pameti te stavu vlasti spram svih aktivnosti unutar liberalne ekonomije, uspjeli napraviti određene rezultate i približiti se drugim sredinama. Poruka s ovog sastanka jeste da mi moramo zadržati minimum ustavnih nadležnosti i na kraju krenuti u jedan iskorak i napraviti određena kapitalna ulaganja u ovom kantonu- kazao je premijer.

Delagacija Doma naroda Parlamenta FBiH danas je posjetila i Sajam goraždanske jabuke.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.