• OBJAVLJENO: 19.10.2015.
NA MEZARJU KOVAČI OBILJEŽENA 12. GODIŠNJICA SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA

Godisnjica smrti A.Izetbegovica

Dvanaesta godišnjica smrti prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića obilježena je danas na mezarju Kovači u Sarajevu.

Cvijeće na Izetbegovićev mezar položile su delegacije s državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi.

Prisutnima se obratio predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac koji je istakao da posljednjih 12 godina Bosni i Hercegovini i Bošnjacima nedostaje Alija Izetbegović, kao istaknuti mislilac, priznati državnik i osvjedočeni humanista.

Dodao je da je Izetbegović bio privržen vjeri i demokratiji i da je čitav život posvetio idealu slobode i pravde za sve građane BiH, te da nas je s takvim idealima uspješno proveo kroz najteže godine brutalne agresije na BiH, i to na način koji je osigurao podršku i istoka i zapada.

Genjac je rekao da je Izetbegovićeva vizija bila stabilna i prosperitetna BiH u kojoj svi njeni građani i narodi uživaju jednaka ljudska prava i slobode.

– Govorio je da je najbolje kretanje Bosne i Hercegovine prema članstvu u EU i NATO. Ovo je vrijeme u kojem smo ubrzali to kretanje i najbolje ćemo se odužiti Aliji ako istrajnim radom prihvatimo pruženu ruku iz Brisela i u interesu svih građana osiguramo evropsku perspektivu Bosne i Hercegovini, koja donosi kvalitetne zakone, efiksnu i uređenu državu, te socijalnu pravdu – naglasio je Genjac.

U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras će biti održana svečana akademija povodom 12. godišnjice smrti Alije Izetbegovića.

FENA

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.