• OBJAVLJENO: 03.11.2015.
Svjedočanstvo o zločinima nad djecom Goražda
Sutra u Sarajevu promocija knjige mr. Muamera Džananovića

plakat sarajevo

Nakon promocije u Goraždu, knjiga „Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992-1995.“ autora mr. Muamera Džananovića, u suorganizaciji Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, biće predstavljena i u Sarajevu.

Promocija knjige održaće se sutra, 4. novembra u Mulitimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, s početkom u 18,00 sati.

Promotori knjige su: dr. Rasim Muratović- direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti  i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Dželal Ibraković- redovni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Avdo Huseinović, publicista.

U ime roditelja ubijene djece obratiće se Naza Gazibara, majka dvoje ubijene djece, a u uvodnom obraćanju govoriće načelnik općine Novi Grad mr. Semir Efendić.

Muamer Džananović imao je samo sedam godina kada je počeo rat. Nakon što je, 23 godine kasnije, diplomirao na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta UNSA, potom i magistrirao te postao istraživač na Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, odlučio je od zaborava sačuvati tragediju koju su preživljavali stanovnici njegovog rodnog Goražda.

Tokom opsade Goražda civili su sistematski ubijani, a ni djeca nisu bila izuzetak. U periodu 1992-1995. ubijeno je ili ranjeno 548 djece, ali podaci do kojih je došao Džananović, nažalost, nisu konačni i istraživanja će se nastaviti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.