• OBJAVLJENO: 20.11.2015.
Budžet BPK-a Goražde za 2015. i 2016. godinu
Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde je neophodna podrška viših nivoa vlasti

Emir Okovic

Kada je u pitanju trenutna finansijska situacija i Budžet Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za ovu godinu,  premijer BPK-a Goražde Emir Oković u svojoj izjavi za Radio Goražde istakao je da ovaj kanton dijeli sudbinu ostalih kantona u Federaciji koji zavise od pomoći viših nivoa vlasti.

„ Iako grant sredstva do sada nisu doznačena uspijevamo, koliko je to moguće, ispuniti obaveze prema budžetskim korisnicima, boračkim udruženjima, zatim socijalna davanja, kao i isplate studentskih kredita. U svakom slučaju, kako bi ispoštovali određena dugovanja koja imamo očekujemo grant sredstva uskoro, vjerovatno tokom decembra. Vidjećemo koliko će biti doznačeno za BPK Goražde, a rebalansom budžeta Federacije planirano je 5 miliona KM“ – istakao je Oković.

Rebalans budžeta je u završnoj fazi i ubrzo bi se trebao naći pred poslanicima u Skupštini BPK Goražde. Rebalans je zasigurno neophodan, jer budžet za ovu godinu neće biti u potpunosti ispoštovan. Što se tiče granta za BPK Goražde, iako je bilo planirano 8, odobreno je 5 miliona KM.

Na pitanje šta očekivati kada je u pitanju 2016. godina jer u nacrtu budžeta Vlade Federacije nisu planirana dodatna sredstva za finansijski neodržive kantone u Federaciji, premijer je rekao :

„Promjene jesu vidljive u nacrtu budžeta za narednu godinu. Recimo, na kodu Tekući transferi drugim nivoima vlasti sa dosadašnjih nula, planirano je 16 miliona KM. Dok, s druge strane na kodu na kojem je bilo konkretno naznačeno koliko je novca za koji kanton, sada nisu planirana nikakva finansijska sredstva. Zbog toga se ipak nadamo da ćemo imati podršku za narednu godinu, a biće svakako pripremljeni i amandmani za sjednicu kada se bude usvajao budžet koji će se odnositi konkretno na podršku za BPK Goražde“ – naglasio je Oković.

Pored pomenutog, premijer je još naglasio da bez granta BPK Goražde ne bi mogao kako treba funkcionisati, jer bi bili ugroženi osnovni parametri ovog kantona.

Radiogorazde

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.