• OBJAVLJENO: 20.11.2015.
BPK Goražde nastavlja dobru saradnju sa Mašinskim fakultetom iz Mostara
Potpisan ugovor o realizaciji nastavnih aktivnosti dislocirane nastave u akademskoj 2015/2016. godini

IMG_0350

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, danas je upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o pružanju usluga realizacije nastavnih aktivnosti dislocirane nastave Mašinskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“  iz Mostara na području Bosansko-podrinjskog kantona.

Ugovor su potpisali premijer BPK-a Goražde Emir Oković i dekan Mašinskog fakulteta Safet Isić, a ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i resorni ministar Damir Žuga.

Radi se o nastavku saradnje koja je započela akademske 2011/2012. godine, a vrijednost ugovora koji je danas potpisan iznosi 127.768 KM.

Kako je istaknuto ovom prilikom, dosadašnji broj upisanih studenata iznosi 160, a od ove godine studenti sve tri studijske godine prvog ciklusa će nastavu imati u Goraždu.

„Dugo smo pregovarali i na kraju uspjeli da dogovorimo da to bude prva i druga godina sa minimalnim procentom zastupljene nastave od  50 posto, dok će studenti  treće  godine imati nastavu  u procentu od 30 posto. Do sada smo imali dobru saradnju,  ovi ljudi pokazali su veliku ozbiljnost i procenat nastave je bio daleko bolji u odnosu na definisani ugovor.  Ono što je za nas posebno interesantno i zadovoljavajuće jeste da otprilike svi oni koji ovo završe, veoma brzo u našoj privredi dobijaju šansu za zaposlenje. Mi u posljednje vrijeme imamo još jednu grupu studenata koja je završila prvi ciklus, sada obavljamo razgovore sa privrednim subjektima na području našeg kantona kako bi ih oni što prije preuzeli u svoje kompanije. Imamo takođe jedan broj studenata koji je nastavio drugi ciklus studija u Mostaru, a u razgovoru sa dekanom i rektorom dogovorili smo da od iduće godine idemo sa jednim novim smjerom“ – kazao je ministar Damir Žuga.

Studenti koji su upisani na drugi ciklus studija u Mostaru moći će koristiti usluge profesora  koji dolaze na nastavu prvog ciklusa u Goraždu, istaknuto je danas.

„Ovo potpisivanje ugovora govori o dvije stvari, a to je uspješan rad Mašinskog fakulteta sa jedne strane, a sa druge povećan interes srednjoškolaca koji završavaju svoje obrazovanje za tehničke fakultete. Ukupan broj studenata upisanih ove godine u prvu godinu je 60. Pred studentima u Goraždu je jedan veći izazov jer oni od 50 posto nastave koja se izvodi ovdje,  treba da postignu iste one rezultate koji se traže od studenata u Mostaru. Pošto oni to uspješno izvršavaju, onda se uslovno može reći da su to možda malo bolji studenti od prosječnih“-istaknuo je dekan Isić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.