• OBJAVLJENO: 30.11.2015.
U okviru prograna obilježavanja Dana državnosti BiH
Promocija knjige ”Spaljena zemlja”, autora Faruka Muftića

IMG_3391

U petak, 27.novembra 2015.godine, u okviru programa obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu održana je promocija knjige ”Spaljena zemlja”, autora Faruka Muftića. O knjizi su govorili muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinskog kantona Goražde Damir Žuga, mr. Muhamed Muminović i autor knjige Faruk Muftić.

Knjiga ”Spaljena zemlja’’ govori o genocidu nad Bošnjacima Foče paralelno u dva perioda 1941 – 1945. i 1992 – 1995. Autor se pita: ”Šta je uzrok surovoj tragediji Bošnjaka Foče? Žele li i mogu li se vratiti na svoj toprak?” Pokušavajući odgovoriti na postavljeno pitanje autor se koristio usmenim predanjima, pismenim predanjima, objavljenim tekstovima, kao i tarisima, epitafima sa nišana i spomen obilježja. Sam projekat ”Spaljena zemlja” nastao je u Srbiji krajem XVIII i početkom XIX stoljeća, a imao je za cilj progon i ubistvo muslimana, paljenje i rušenje njihovih kuća, privrednih objekata, bogomolja, škola, uz trajno ponižavanje muslimana kao što je silovanje muslimanskih žena, pa i djevojčica. Autor je 1941.godine, kao maloljetni dječak iz Careve mahale u Foči gledao kako mu odvode oca Hamida na ”informativni razgovor” uniformisane komšije – četnici. Inače, otac mu je bio tada aktuelni gradonačelnik Foče. Oca više nikada nije vidio, već samo kostur obješen ispred Džafer-begove džamije u Međurječju, nakon što su ga prethodno skuhali u kazanu za pekmez.

Autor ove knjige je posebno obradio zločine i genocid nad Bošnjacima Podrinja koji su počinili četnici i druge zločinačke srpske organizacije u Drugom svjetskom ratu i svjedoči imenima i prezimenima organizatora i izvršioca zločina nad Bošnjacima Foče i okoline u Drugom svjetskom ratu. Poimenice se navode organizatori pokolja i progona Bošnjaka iz fočanske općine u periodu 1992 – 1995. Popis ubijenih i nestalih Bošnjaka tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992 – 1995. godine je prikazan po mjesnim zajednicama i selima. U svojoj burnoj i tegobnoj povjesti Bošnjaci su imali probleme boreći se za opstanak i očuvanje svojeg identiteta. Autor akcentira masovne zločine, ubistva, silovanja, urbicid i etničko čišćenje. ”Spaljena zemlja” ima karakter svjedočanstva o dešavanjima tokom 1992 – 1995. godine.

Na promociji knjige ”Spaljena zemlja” spomenuto je i to da se zadnji genocid i stradanje Bošnjaka, nažalost, ovom narodu nisu dogodili prvi put, ali prvi put su Bošnjaci, među kojima je i Faruk Muftić, javno, pisanom rječju progovorili o ovoj temi. Za mogućnost da autori slobodno pišu o ovoj temi zaslužni su najbolji sinovi i kćeri Bosne i Hercegovine koji su se borili za njenu slobodu i državnost, a mnogi od njih u toj borbi žrtvovali i svoje živote. Oni koji pišu o genocidu i stradanju Bošnjaka, uglavnom, su entuzijasti koji žele da na ovaj način sačuvaju od zaborava ono što se dogodilo, ali institucionalni okvir koji bi vodio ovakve projekte, nažalost, u Bosni i Hercegovini još nemamo.

Faruk Muftić rođen je 1932. godine u Foči. Osnovno, srednje i više obrazovanje stekao je u Sarajevu. Radni vijek provodi u rodnom gradu. Do sada je objavio knjige: Foča 1470 – 1996; Foča – stećci i nišani; Foča – ponovljeni zločin; Vakufi, vakifi i vakufname; Šeher Ustikolina; Foča – kroz vrijeme; Foča – ranjeni grad; Jeleč; Rehabilitacija džamija u Jabuci, Mrežici i Izbišnu; Atik Ali – pašina džamija; Teci Drino, teci i pričaj; Zaboravljena Foča; Spaljena zemlja.U pripremi je knjiga: Fočanske porodice.

(Dženan Imamović)

 

spaljena zemlja 2

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.