• OBJAVLJENO: 03.12.2015.
Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice
Prijem za predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom

IMG_0699

Povodom 3. decembra  – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice danas je održan prijem za predstavnike udruženja s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koja okupljaju osobe sa invaliditetom.

Razgovarano je o tekućim problemima u radu ovih udruženja, potrebama njihovih članova te mogućnostima unaprjeđenja stanja u ovoj oblasti.

Istaknuto je da je podrška Ministarstva u radu udruženja planirana i u narednoj godini, kao i to da je potrebno proširiti saradnju samih udruženja sa drugim institucijama i organizacijama, s ciljem da se obezbijede bolji uslovi za njihov rad.

– U budžetu za 2016. godinu planirali smo veću podršku za udruženja, tako da se nadam da će u narednoj godini imati bolju podršku kako od nas, tako i od drugih ministarstava i organizacija. Ovom prilikom zamolio bih sva udruženja osoba sa invaliditetom da rade projekte i apliciraju prema nama i federalnom nivou, ali i svim drugim institucijama i organizacijama koji mogu doprinjeti boljem i uspješnijem radu ovih udruženja – kazao je resorni ministar Alen Pašović.

Na prijemu je istaknuto da je Vlada BPK-a Goražde donijela i Akcioni plan čija implementacija bi u narednom periodu trebala doprinjeti dodatnom poboljšanju uslova za život osoba sa invaliditetom na području BPK-a.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom je „Pitanje inkluzije: pristup i osnaživanje za ljude svih sposobnosti.“

Procjenjuje se da u svijetu živi oko milijardu osoba sa nekim vidom invaliditeta koji se svakodnevno suočavaju sa brojnim preprekama zbog čega je ovaj dan prilika da se ukaže na značaj sudjelovanja osoba sa invaliditetom u javnom životu radi dostizanja principa demokratije, poticanja aktivnog građanstva i smanjenja nejednakosti u društvu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.