• OBJAVLJENO: 07.12.2015.
Kanton Sarajevo je spreman pomoći i finansijski podržati odbranu komandanta Ahmeta Sejdića

Prijem-Kanton Sarajevo.1

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar za boračka pitanja Muharem Fišo danas su održali sastanak sa komandantom Prve slavne višegradske brigade Ahmetom Sejdićem, te predstavnicima Bosansko – podrinjskog kantona Goražde, premijerom i predsjedavajućom Skupštine Emirom Okovićem i Aidom Obućom, na kojem je istaknuto da je Kanton Sarajevo spreman pomoći i finansijski podržati odbranu Sejdića.

“Ovaj kanton je oduvijek nalazio načine da pomogne ljudima koji su časno branili svoju domovinu i mi tu ni danas nemamo nikakve nedoumice, koliko god neko htio da promijeni karakter rata, to neće uspjeti“, podcrtao je premijer Konaković te naglasio da nikada neće dozvoliti da se izjednače branioci i napadači na državu Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Fišo je kazao da je komandant Sejdić za odbranu Republike dao sebe, i to bez ikakvog interesa ili želje za ličnom koristi, a resorno ministarstvo učinit će sve da pomogne herojima njihove odbrane.

Prema riječima premijera Okovića, Goražde nažalost nema fondaciju koja bi mogla pomagati njihovim borcima, ali planiraju da je što prije osnuju kako bi im na ovaj način mogli pružati materijalnu pomoć, jer zahvaljujući borcima koji su odbranili Goražde opstala je i Bosna na Drini.

„Uvjeren sam da sam časno i čestito branio Republiku Bosnu i Hercegovinu, i nisam imao ni privatnu vojsku ni privatne ciljeve“, kazao je Sejdić , koji se ovom prilikom zahvalio premijeru Konakoviću i ministru Fiši na njihovom prijemu, te dodao da je ponosan jer svi njegovi saborci znaju kakav je čovjek bio u ratu, a on će i iz ovog iskušenja izaći samo još jači.

Inače, 17.novembra 2015.godine SIPA-e je uhapsila  ratnog komandanta Ahmeta Sejdića, te Ešrefa Hurića i Ibru Merkeza pod optužbom da su kao visoki dužnosnici policijskih i vojnih struktura, počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Goražda, tokom 1992. i 1993. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.