• OBJAVLJENO: 15.12.2015.
Aktivnosti Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde
ULAGANJE U STVARANJE JEDNAKIH MOGUĆNOSTI ZA SVE JE INVESTICIJA A NE TERET!

MIRSADA JAVNA TRIBINA 005

Poruku kojom smo naslovili ovaj tekst odaslali su članice i članovi Udruženja oboljelih od cerebralne paralize BPK Goražde na kraju javne tribine, koja je dio projekta „ Uklonimo arhitektonske barijere“ što ga, uz podršku ambasade SAD u BiH, realizuje ovo goraždansko udruženje.  Pomenutom porukom  upućen je poziv svim institucijama društva, ustanovama, nevladinim organizacijama da je ključno za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom  zastupanje njihovih prava i mogućnosti za ravnopravan status u zajednicama.  Sada, rečeno je na javnoj tribini, to se njihovo pravo uglavnom ne poštuje, a primjera kršenja  tog prava je mnogo. Predstavnici  Udruženja oboljelih od cerebralne paralize su kao izrazit primjer u posebnoj prezentaciji istakli brojne arhitektonske prepreke na ulazima u javne i stambene zgrade, visoke ivičnjake, nepristupačna stubišta…

Kao  preporuke sa javne tribine ponovljeni su zaključci sa ranije održanog okruglog stola, a koje se najviše odnose na uklanjanje postojećih i spriječavanje nastanka novih arhitektonskih barijera.

Uz predstavnike Općine Goražde, kantonalne Uprave za inspekcijske poslove, najbrojniji na ovoj javnoj tribini su bili đaci goraždanskih osnovnih škola „ Fahrudin Fahro Baščelija“ i „ Husein ef. Đozo“ koji uz pedagoge škola predstavljaju podršku Udruženju oboljelih od cerebralne paralize u brojnim akcijama.

Općina Goražde u svakom pogledu podržava aktivnosti Udruženja i čini napore da se rješavaju problemi koji se odnose na arhitektonske barijere i radiće to i ubuduće – kazao je Enver Adžem, pomoćnik načelnika Općine Goražde.

Pozivu da učestvuju u javnoj tribini nisu se odazvali predstavnici ovdašnjih građevinskih kompanija.

S.K.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.