• OBJAVLJENO: 16.12.2015.
Sastanak federalnog ministra za pitanja boraca i invalida s predstavnicima boračkih udruženja BPK-a
Akcenat na zapošljavanju i samozapošljavanju boračke populacije

IMG_1017

Nakon sastanka sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević juče se sastao i sa predsjednicima udruženja boračkih populacija s prostora BPK-a.

Ministar Bukvarević upoznao je predstavnike udruženja sa glavnim aktivnostima i planovima Federalnog ministarstva na rješavanju ključnih pitanja boračih populacija.

S obzirom da je naglasak stavljen na pitanje zapošljavanja boračkih populacija, posebno djece iz šehidskih porodica i porodica poginulih boraca, kao i uvezivanja radnog staža demobilisanih boraca, federalni ministar najavio je da su za narednu godinu planirani konkretni projekti na rješavanju ovih pitanja.

Kad je riječ o ratnim vojnim invalidima, naglašeno je da je naporima Federalnog ministarstva za pitanja boraca postignuto da u slučaju medicinskog vještačenja kod Instituta za medicinsko vještačenje ratni vojni invalidi imaju pravo uložiti žalbu ovom ministarstvu, što do sada nije bio slučaj, jer su se sve žalbe morale podnositi Ustavnom sudu FBiH.

Kao jedno od glavnih pitanja u oblasti boračke problematike na prostoru BPK-a Goražde istaknuto je donošenje Zakona o pravima demobilisanih borca, kao i pitanja zapošljavanja, liječenja, materijalnih nadoknada i stambenog zbrinjavanja ove populacije.

Takođe, istaknuto je i pitanje formiranja boračkih zadruga kroz koje bi se rješavalo pitanje zapošljavanja boračke populacije.

– Od ministra sam tražio, vezano za formiranje zadruga, da se vodi računa i o Bosansko-podrinjskom kantonu jer dosad je došlo vrlo malo tih nekih projekata iz Sarajeva, tako da tražimo od njih da malo povedu računa da se i to teritorijalno zastupi. Tražio sam da jedan član Upravnog odbora Fondacije za zaštitu pripadnika boračkih populacija bude iz Goražda. Znači, oni su formirali Upravni odbor i nema nijedan predstavnik iz BPK-a  i tražili smo da se to ispravi – kazao je predsjednik Udruženja demobilisanih boraca BPK-a Nesib Hodo.

Zaključeno je da sva ova pitanja ostaju otvorena za daljnje dogovore, te da se u narednom periodu očekuje poduzimanje konkretnih mjera na njihovom rješavanju.

Prije sastanka, federalni ministar je u pratnji predstavnika boračkih udruženja položio cvijeće na centralno spomen obilježje braniocima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.