• OBJAVLJENO: 13.01.2016.
Sastanak Partnerske grupe sa predstavnicima vladinog i nevladinog sektora
Predstavljena Strategija budućeg četverogodišnjeg razvoja BPK-a Goražde

IMG_1523

U organizaciji Kantonalnog odbora za razvoj danas je održan sastanak Partnerske grupe koja je učestvovala u izradi Strategije razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 2016-2020. godina.

Budući da je održan u proširenom sastavu, sastanku su prisustvovali i predstavnici Skupštine i Vlade BPK-a Goražde, predstavnici općina, lokalnih institucija, te nevladinih organizacija s ciljem da daju svoje prijedloge i sugestije za poboljšanje ove Strategije.

Osim Kantonalnog odbora za razvoj koji je imenovala Vlada BPK-a Goražde, u sastav Partnerske grupe koja je na ovoj Strategiji radi od polovine 2014. godine, uključeni su i UNDP, ILDP, Konsultantska kuća INNOVA te Federalni zavod za programiranje i razvoj.

U okviru Strategije razvoja definisane su četiri ključne oblasti na kojima će se zasnivati daljnji razvoj BPK-a Goražde, a to su unaprjeđenje privrednog okruženja, poboljšanje uslova kvaliteta života, razvoj komunalne infrastrukture i upravljanje okolišem te efikasnija javna uprava.

U prethodnim godinama UNDP i ILDP podržali su izradu razvojnih strategija u oko 40 općina na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a namjera je da se izrada ovakvih strategija podrži i na nivou svih kantona u Federaciji BiH, s tim da su neki kantoni već usvojili strategije svog daljeg razvoja.

Procijenjena sredstva za implementaciju Strategije razvoja BPK-a u narednom četverogodišnjem periodu iznose oko 55 miliona KM,  izuzevši kapitalne infrastrukturne projekte čije finansiranje je predviđeno na državnom ili federalnom nivou.

Na sastanku je izneseno niz primjedbi, kao i prijedloga za poboljšanje Strategije razvoja.

IMG_1534

Osim prijedloga koji se odnose na dopunu Strategije u oblastima koje predstavljaju komparativnu prednost ovog prostora u smislu postojećih prirodnih resursa i mogućnosti razvoja, valja istaknuti primjedbu delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH Mustafe Kurtovića o tome da je kao zvaničan podatak o broju stanovnika koji žive na području BPK-a Goražde pri izradi Strategije uzet podatak Preliminarnih rezultata sa posljednjeg popisa stanovnišva u BiH koji iznosi 25.000, iako sam broj zdravstveno osiguranih lica u ovom kantonu iznosi oko 29.000. Gospodin Kurtović je sa ovog skupa uputio javnu kritiku na račun federalnog Ministarstva finansija koje je u raspodjeli javnih prihoda neopravdano smanjio ponder Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde na osnovu preliminarnih rezultata popisa stanovništva.

Istaknuto je da će iznesene primjedbe i sugestije biti uzete u razmatranje s namjerom da se usvoji što obuhvatniji i kvalitetniji dokument na kojem će se bazirati razvoj BPK-a Goražde u pomenutom periodu.

Cilj Vlade je da se ovaj strateški dokument usvoji u što kraćem roku kako bi se blagovremeno  pristupilo realizaciji zacrtanih ciljeva i projekata.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.