• OBJAVLJENO: 21.01.2016.
Predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Sa zvaničnicima Kantona razgovarano o implementaciji Reformske agende za BiH

IMG_1648

Savjetnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Herecgovini i Ureda specijalnog predstavnika sastali su se danas i sa premijerom BPK-a Goražde Emirom Okovićem, ministricom za pravosuđe, upravu i radne odnose Radmilom Janković i sekretarom Vlade Emirom Sijerčićom, koji je i koordinator Vlade BPK-a za evropske integracije.

Pored Slavomira Goge, političkog savjetnika, sastanku su prisustvovali i Eric Fréjabue i Dragana Gluhović, savjetnici u Odjelu za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH.

Oni su ponudili pomoć Bosansko-podrinjskom kantonu u provođenju konkretnih mjera iz Reformske agende, s naglaskom na vladavinu prava, te u prenošenju iskustava drugih kantona koje su posjetili s ciljem sagledavanja stanja u ovoj oblasti.

Razgovarano je i o uspostavi antikorupcijskog tijela i pripremi strateških antikorupcijskih dokumenata na nivou kantona, kao i na unaprjeđenju saradnje antikorupcijskih tijela na svim nivoima u BiH, te o reformi javne uprave.

Vlada BPK Goražde je prema riječima premijera Okovića formirala antikorupcijsko tijelo, a u prvom kvartalu ove godine trebao bi biti donesen Akcioni plan za borbu protiv korupcije sa konkretnim mjerama koje bi trebale definisati mehanizme za njegovu implementaciju.

On očekuje pomoć Delegacije Evropske unije u definisanju mjera i ciljeva za doprinos kantona u realizaciji Reformske agende, te ističe da će u izradi svog programa rada za ovu godinu Vlada BPK-a uvrstiti i ovaj akcioni plan.

Iako je većina mjera, prema ocjeni premijera BPK-a, u nadležnosti viših nivoa vlasti ono što je isključivo u nadležnosti Kantona biće realizirano. Pri tome bi bilo dobro da se nađe zajednički sadržilac za sve kantone kako bi se brže stiglo do zajedničkog cilja.

Predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH na današnjem sastanku dotaknuli su se i pitanja reforme javne uprave te izjavili da nisu zadovoljni rješenjem koje je kroz Zakon o državnoj službi ponudila Vlada Federacije BiH. Oni se nadaju da će u izradi podzakonskih akata Vlada Federacije uvažiti njihove sugestije, odnosno preporuke SIGME.

Kad je riječ o ovom zakonu, Vlada BPK-a Goražde će najvjerovatnije federalni zakon primjeniti na kantonalnom nivou, što je ekonomičnije jer u tom slučaju neće biti potrebno formirati sopstvenu Agenciju za državnu službu, istaknuto je na današnjem sastanku.

Pored ovih tema, predstavnike Delegacije Evropske unije zanimala je reakcija Vlade Kantona na raspodjelu javnih prihoda, odnosno Uputstvo federalne ministrice finansija koje je ocijenjeno nepravednim za ovaj kanton, kao i druge teme iz domena politike i ekonomije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.