• OBJAVLJENO: 18.02.2016.
Sastanak u organizaciji Ministarstva za privredu i Privredne komore BPK-a
Upućena inicijativa za održavanje tematske sjednice Skupštine BPK-a o temi poljoprivrede

IMG_2194

U Ministarstvu za privredu juče je održan sastanak na kojem je razmatrana problematika u oblasti poljoprivrede na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

S obzirom da je u posljednje vrijeme zabilježen pad poljoprivredne proizvodnje, na sastanku je izvršena analiza trenutnog stanja u ovoj oblasti s ciljem izrade modela i načina za njeno unaprjeđenje.

Ovom prilikom istaknut je problem neadekvatnih podsticaja zbog nedostatka sredstava u budžetu, te je ukazano na problem samog plasmana poljoprivrednih proizvoda.

Kako ističe ministar za privredu Esed Radeljaš, planirano je da se u mjesecu aprilu održi tematska sjednica Skupštine BPK-a Goražde posvećena ovoj problematici.

– Na ovu sjednicu ćemo pozvati privrednike, poljoprivrednike i udruženja kako bi oni iskazali svoje probleme, te kako bi dali doprinos i napravili strategiju da u ovoj godini podijelimo podsticaje kako treba i time pomognemo građanima, odnosno poljoprivrednicima –poručio je ministar.

Predsjednik Privredne komore BPK-a Dževad Terović, koji je takođe prisustvovao ovom sastanku, istakao je da će doprinos u iznalaženju rješenja za unaprjeđenje stanja u oblasti poljoprivrede pružiti i Privredna komora.

Prema njegovim riječima i u prerađivačkoj industriji koja se smatra glavnim nosiocem privrednog razvoja u ovom kantonu u posljednje vrijeme zabilježeni su trendovi sporijeg rasta.

– Zato smatramo da oblast poljoprivrede i turizma kao potencijali kojima kanton raspolaže mogu daleko više doprinjeti privrednim kretanjima, privrednom rastu i samom zapošljavanju stanovništva. Zbog toga smo predložili Skupštini BPK-a da na bazi materijala koje su zajedno uradili Ministarstvo i Privredna komora održi tematsku sjednicu o ovoj problematici – kazao je Terović.

Na sastanku je istaknuto da je Privredna komora poduzela određene aktivnosti s ciljem osiguranja plasmana poljoprivrednih proizvoda na području Sarajeva time što bi se na gradskim tržnicama obezbijedila zelena ostrva sa proizvodima iz BPK Goražde.

Iskazana su i očekivanja da će tematska sjednica Skupštine rezultirati nizom prijedloga i rješenja za unaprjeđenje stanja poljoprivrede.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.